klik buiten het venster om de bestekservice af te sluiten
X
Terug naar Nieuws

PROJECT IN THE SPOTLIGHT

Portaal Nijmegen renoveert Waterkwartier

Weer strak in de lak en voorzien van het allerbeste dak! De grondige renovatie van de Nijmeegse wijk Waterkwartier eind vorig jaar is succesvol verlopen.

Project: Complex Waterkwartier 10 te Nijmegen
Opdrachtgever: Portaal Nijmegen
Aannemer: Burghouts Nijmegen BV
Wédéflex Dealer: Dakbedekkingsbedrijf Elro BV
Omvang dakoppervlak: 14.500 m²
Wédéflex producten (v.o.n.b.): Wédémec Plus, Wédébase 446, Wédéflex Mineral Zwart

LEAN-planning: ieder blok één week in de steigers.Woningcorporatie Portaal (vestiging Nijmegen) heeft vorig jaar opdracht gegeven één van haar grootste complexen - de wijk Waterkwartier 10 in Nijmegen - grondig te renoveren. Een hele uitdaging, want deze wijk bestaat maar liefst uit zo’n 200 woningen, verdeeld over 24 woningblokken. De renovatiewerkzaamheden vonden plaats in de periode juni-december 2017. En het was ook echt nodig. De vorige grootschalige renovatie van deze kort naoorlogse, volgens het Korrelbetonsysteem gebouwde, woningen was namelijk in 1985. De woningen werden in dat jaar van een spouw en van nieuwe gevelbetimmeringen voorzien. Daarna zijn de kozijnen met glas en de rabatdelen nog een keer vernieuwd.

Een verdiepte gootzone laat de uitstraling intact. Fraaie metalen  renovatiekappen maken de schoorsteenkanalen onderhoudsvrij.Grondige renovatie in 2017
In 2017 stond initieel alleen het buitenschilderwerk op de planning. Door de indeling van de huizen en de percelen (met voor- en achtertuinen) was het plaatsen van een vaste steiger echter onvermijdelijk. Anders konden de schilders niet alle te schilderen delen bereiken. En mede omdat die steiger er dan toch al stond koos Portaal ervoor ook meteen de zadeldaken te laten renoveren.

Strakke planning vereist teamwork
Burghouts droeg zorg voor het schilderwerk en zij hadden daarvoor een strakke LEAN-planning gemaakt. De dakaannemer en de installateur moesten deze planning nauwkeurig volgen. Ieder blok mocht niet langer dan één week in de steigers staan en de partijen moesten ook rekening houden met het broedseizoen van de huismus. Faunabeheer zag hier scherp op toe en dat leverde wel wat vertraging op. Door het organisatie- en planningtalent van de betrokken bedrijven is het toch gelukt de planning te halen.

Dakwerkzaamheden
Medewerkers van Dakbedekkingsbedrijf Elro BV hebben de ongeïsoleerde dakconstructie ontdaan van diverse lagen bitumen- en teermastiekbedekking. Daarna hebben ze een dampremmende laag van Wédémec Plus, 90 mm PIR-isolatie en een tweelaags gemineraliseerd dakbedekkingssysteem van Wédébase 446 en Wédéflex Mineral Zwart terug aangebracht. Naast de woningdaken zijn ook de bergingen en balkonkasten rechtstreeks voorzien van een nieuwe dakbedekking.

De werkzaamheden werden ruim voor de feestdagen afgerond. Een geweldige prestatie van alle betrokken partijen!