klik buiten het venster om de bestekservice af te sluiten
X
Terug naar Nieuws

PROJECT IN UITVOERING

Papierproducent Sappi Europe renoveert dak PM7

Twee bedrijven die beide topkwaliteit nastreven. Papierproducent Sappi kiest voor duurzaam en laat het dak van een van zijn productie­ruimtes grondig renoveren. René Starmans Dakbedekkingen brengt daarvoor een nieuw en hoogwaardig compactdak­systeem aan.

Project: Sappi - Lanaken (B) Papier Machine 7
Opdrachtgever: Sappi Europe
Wédéflex Dealer: René Starmans Dakbedekkingen B.V.
Omvang dakoppervlak: 6.500 m²
Wédéflex producten (v.o.n.b.): Wédéflex MVB, Wédéflex D4

Zwaarste klimaatklasse versus geslingerd gekleefd compactdak. Sloop blijkt onvermijdelijk...Sappi Lanaken NV maakt onderdeel uit van Sappi Global: een belangrijke papierproducent met productielocaties binnen en buiten Europa. De fabriek in Lanaken neemt een unieke positie in binnen Sappi Europe. Waarom? Omdat het de enige geïntegreerde pulp- en papierfabriek is die diverse soorten gestreken fijn papier maakt in de gramgewichten 57-170 gram/m2. Deze leveren ze op rol in diverse breedtes. Het papier voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en draagt bij aan een efficiënt drukproces. De papiersoorten zijn zeer geschikt voor het vervaardigen van tijdschriften, brochures en catalogi.

Aanzienlijke (sloop-)materiaalstromen en beperkte verticaaltransportmogelijkheden leverden een enerverende workout op voor de monteurs.Duurzame relatie
Sappi Europe is geen onbekende.
Op hun locaties in Maastricht en Lanaken zijn in het verleden al verschillende dakdelen van Wédéflex duurzame daksystemen voorzien. Wédéflex Established Dealer René Starmans Dakbedekkingen B.V. kreeg in 2016 opdracht tot het verduurzamen van de dakdelen boven Papier Machine 7. Dat is een productielijn die zorg draagt voor de inname van pulp tot en met het opleveren van het eindproduct op rol. Deze productielijn is ondergebracht onder een dakvlak van circa 6.500 m².

Sloop, meteen gevolgd door het plakken van de noodlaag. Foamglasisolatie en  de Wédéflex MVB onderlaag.Lekkages uitsluiten
Lekkages zijn natuurlijk een crime voor een bedrijf als Sappi. Een fijngevoelig productieproces en hoge toegevoegde waarde in de eindproducten maken deze erg onwenselijk. De daksystemen zijn in het verleden herhaaldelijk overlaagd. Maar toch bleek de verouderde dakbedekkingsconstructie niet opgewassen tegen de zware klimaatcondities binnen in de fabriek. De conclusie? De constructie moest tot op de dakvloer worden gesloopt.

Rekening houdend met de budgettaire mogelijkheden werd de dakrenovatie van ‘PM7’ gespreid over twee boek­jaren. De laatste werkzaamheden worden nu afgerond.

Het resultaat: een dampdicht volledig gekleefd compactdak dat  er weer decennialang tegen kan.

Voor welke dakbedekking hebben we gekozen?
René Starmans Dakbedekkingen B.V. kende de opdrachtgever, locatie en regels en voorschriften goed.
Dat is een groot voordeel. Ze hebben de meerlaags bitumineuze dakbe­dekking en geslingerd gekleefde cellulair glasisolatie gesloopt. Daarna is er een bitumineuze noodlaag aangebracht, geplakt in warme bitumen. Daarbovenop kwam een nieuwe laag Foamglas isolatie en onderlaag Wédéflex MVB (beide gekleefd in warm bitumen 110/30) en een gebrande toplaag Wédéflex D4.