Blauw-groene daken in Amsterdam
Biodiversiteit stimuleren. Klimaatbestendigheid bevorderen door het vasthouden of juist lozen van regenwater (op basis van de weersvoorspelling). De voordelen van blauw-groene daken zijn groot, zeker in binnenstedelijk gebied. In Amsterdam wordt daarom meer dan 10.000 m2 aan slimme blauw-groene* daken gerealiseerd voor zowel corporatie- als particuliere woningen. Dit als onderdeel van Het Slimme Daken-project RESILIO. Woningcorporatie de Alliantie heeft recent een deel van deze daken gerealiseerd bij corporatiewoningen van de Alliantie in Amsterdam-Oost. Patina Dakdenkers (Wédéflex Established Dealer) nam de uitvoering op zich. Ricardo Slotboom (Projectmanager Planmatig Onderhoud bij de Alliantie) en Koen Boots (Commercieel Manager Patina Dakdenkers) vertellen ons meer.
Koen: “In de gemeente Amsterdam mag je alleen nog (ver)bouwen als je tegelijkertijd vergroent. Denk dan aan zonnepanelen en warmtepompen maar dus ook aan blauwe (voor retentie) en groene daken.”
Ricardo: “Wij zorgen voor onze bewoners, ook op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Ons Innovatielab is al langer bezig met allerlei initiatieven om onze woning-voorraad zo efficiënt mogelijk te verduurzamen. We hebben bijvoorbeeld een pilot lopen rondom biobased isolatiemateriaal en namen in het kader van onze duurzaamheidsambities ook graag deel aan het RESILIO-project.”
Geschikte daken selecteren en zekerheid borgen
Ricardo: “We moesten goed kijken welke complexen geschikt zijn in verband met de belasting van het dak. Want er komt een behoorlijk gewicht op het dak te liggen. Constructeurs hebben dit nauwkeurig gecheckt. Bij een (klein) deel van onze complexen kon het. Maar dan begint het natuurlijk pas … En zoals je begrijpt is een lek in een blauw-groen dak geen feestje. Je kan er gewoonweg nauwelijks tot niet/nooit meer bij. Dat moet je dus zien te voorkomen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de tuinmannen die het groen aanbrengen de dakbedekking niet kapotlopen. Maar bovenal door te kiezen voor het juiste materiaal én een kundige dakdekker.”
Koen: “Zowel voor de Alliantie als voor ons was het realiseren van deze specifieke RESILIO-daken helemaal nieuw. Dan speel je het liefst op zeker. Ik was dan ook blij dat het toepassen van Wédéflex dakbedekking een uitdrukkelijke wens van de Alliantie was. Het zijn bijzonder goede producten én onze Dakdenkers werken er heel graag mee. Bovendien was het afgeven van Verzekerde Garantie op de blauw-groene daken verplicht.”
Ricardo: “Wij willen geen gedonder. Het moet gewoon goed gemaakt worden. Wédéflex is dan toch ‘de Ferrari’ onder de dakbedekkingssystemen. En als je dan ook met de juiste dakdekker werkt, word je optimaal ontzorgd.”
Koen: “Weet je, in de nabije en verdere toekomst gaan we nog zoveel ontwikkelingen zien als het om gebruiksdaken gaat. Denk bijvoorbeeld aan leefdaken met tiny houses erop. Of aan een soort van brievenbussen op daken waar je met behulp van drones post in kwijt kunt. Het is goed dat we nu al samen leren en daardoor weten hoe je gebruiksdaken van hoge kwaliteit maakt. Daar profiteren we allemaal van.”
Hoe werkt zo’n slim RESILIO-dak?
Blauw-groene RESILIO-daken bergen of lozen regenwater. Wanneer dat gebeurt wordt bepaald door het ingenieuze Decision Support System (DSS). Dit systeem maakt gebruik van de weersvoorspellingen. Zijn er forse buien op komst? Dan wordt er – voorafgaand aan die buien – water geloosd. Het dak kan dan de maximale hoeveelheid water opnemen, wat het riool ontlast. Bij Iangdurige droogte en hoge temperaturen kan het water juist vastgehouden worden. Het heeft dan een koelende werking en geeft tegelijkertijd water af aan het groen.
De Alliantie wil meer mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Woningen die in 2050 allemaal energieneutraal en duurzaam zijn. Om deze maatschappelijke ambities waar te kunnen maken, werken we met onze partners aan innovatieve oplossingen. Om sneller, slimmer en vooral ook duurzamer te bouwen bijvoorbeeld. Maar ook om onze dienstverlening verder te optimaliseren en om leefbare en veilige buurten te ontwikkelen waarin huurders oog hebben voor elkaar. |
Groene daken zijn daken met begroeiing/beplanting. Ze houden daardoor meer water vast, gaan hittestress in dichtbevolkte wijken tegen en dragen bij aan meer biodiversiteit. Blauwe daken (oftewel retentiedaken) zijn sec ingericht om regenwater op te vangen. Blauw-groene daken combineren het. Bij deze daken is onder de groene laag een krattensysteem ingericht. Dit systeem slaat regenwater op (of loost het) en voorziet ook in water voor de beplanting. |