Verleng de levensduur van je dak
Periodieke schoonmaakwerkzaamheden? Reparatiewerkzaamheden van een dak bij een lek of andere problemen? Daar hebben we het hier NIET over. Waarover dan wel? Over preventief, gestructureerd onderhoud dat het dak in zijn geheel in een betere conditie brengt dan dat deze was. Je REFURBISHT je dak. ‘Een grote beurt’ zeg maar, zoals we dat van auto’s kennen. En succesvol REFURBISHEN kan alleen als je goed inzicht hebt in hoe het dak zich ontwikkelt. Anders gezegd: je moet alle gegevens van de conditie van je dak paraat hebben om te weten wát je wánneer moet doen voor de langst mogelijke levensduur van je dak. Gelukkig is dat makkelijk realiseerbaar. Daarvoor maak je immers gewoon gebruik van dakmanagementsysteem Wédéscan.
Een dak kan bijvoorbeeld nog prima 3 tot 5 jaar mee míts er nu specifieke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Denk dan bijvoorbeeld aan sleetse onderdelen of aan zwakkere plekken bij af- of doorvoerpunten. Die pak je dan preventief aan (vervang bijvoorbeeld alle afvoeren), waardoor de conditie van het dak in zijn geheel verbetert.
Wédéscan volledig gebaseerd op NEN-normering
Dakinspecties die uitgevoerd worden in Wédéscan zijn gebaseerd op de NEN-normeringen en daarmee 100% objectief. Craquelé bijvoorbeeld, een veelvoorkomend slijtageverschijnsel als gevolg van weersinvloeden, wordt altijd op dezelfde manier beoordeeld. Alle gegevens die verzameld worden over de conditie van de verschillende onderdelen van het dak zijn herleidbaar. De beoordeling is daarmee dus niet afhankelijk van de inspecteur. Wédéscan geeft je een volledig en objectief beeld van de staat van je dak. Waardoor je je kunt focussen op het onderdeel met de slechtste conditie. Dat onderdeel maak je in orde. Zo ben en blijf je in control.
Slow the loop
Om de levenscyclus van je dak goed te doorlopen moet je monitoren. Zo ‘loop je op de muziek vooruit’ en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Met Wédéscan lukt het je daken langer en ook intensiever te gebruiken omdat je altijd op het juiste moment onderhoud pleegt en reparaties uitvoert (REFURBISH-werkzaamheden). Belangrijk, zeker nu daken steeds meer functies krijgen. Je draagt zo als opdrachtgever actief bij aan dakcirculariteit. Slowing the loop in optima forma.
Recycling: shit in is shit out
Als we aan het eind van de levensduur van het dak zijn, willen we de gebruikte dakmaterialen graag recyclen. Sterker nog, in plaats van louter een terugnamegarantie opteren wij liever voor een wederzijdse terugnamegarantie. Daar zitten echter wel voorwaarden aan. Als er gekozen is voor een overlaging, is het belangrijk dat dit gebeurd is met eenzelfde type product (en liefst nog ‘merk op merk’). Waar het dak precies uit bestaat en hoe de verschillende materialen bevestigd zijn speelt ook een grote rol. Is het losmaakbaar (dat is een vereiste voor recycling)? Want bij hergebruik van materialen geldt bovenal: troep erin is troep eruit. Een goed dakontwerp, een vakkundige realisatie en gericht onderhoud van het dak laat je daarom uitvoeren door dakspecialisten, zoals de Wédéflex Established Dealers. En ook hierbij is Wédéscan belangrijk, want voor recycling moet je dus precies weten waar je daken uit opgebouwd zijn. Het bepaalt mede de waarde van je pand en is van belang als je met een materialenpaspoort (zoals Madaster) werkt.
Optimale samenwerking tussen de dakdekkersbedrijven en hun klanten
Wédéscan geeft alle betrokkenen bij de realisatie en het onderhoud van het dak de correcte en actuele info over de staat van het dak. Onnodige werkzaamheden en inspecties worden daarmee voorkomen. Risico’s worden tot een minimum beperkt. Zeer waardevol, zeker nu er veel
aandacht is voor de optimale isolatie van panden (isolatiematerialen mogen zéker niet nat worden). Maar ook omdat daken steeds meer functies krijgen (denk bijvoorbeeld aan warmtepomp- en andere installaties op het dak, groendaken, zonnepanelen op het dak). Met Wédéscan weten pandeigenaren waar ze aan toe zijn. ‘Hun’ dakspecialisten weten het ook en komen in actie als revisie (ofwel REFURBISHMENT) nodig is.