Op naar de 80 jaar!

De voormalige Rackethal in Assen (nu verworden tot een multifunctionele uitgaanslocatie: Plaza Sportz Assen) is in het trotse bezit van het oudste Wédéflex dak in Nederland. Dit dak is maar liefst 42 jaar oud en in die tijd grotendeels intact gebleven. Dan mag je als project natuurlijk niet ontbreken in de REDAKTIE met als thema Bewezen Duurzaam. Afgelopen zomer was het echter wel zover: het dak werd overlaagd door Wédéflex Established Dealer DNN Groep. Een leuke aanleiding om op locatie het gesprek aan te gaan met Harrie Loves en Klaas Kuiler, de twee dakdekkers die het dak 42 jaar geleden gemaakt hebben. Ook Martijn Kerkdijk (Directeur DNN Groep) en Bram Nottelman (Technisch Manager Wédéflex Duurzame Daksystemen) schoven aan.

Harrie: “Voor mij is het een memorabel project. Niet alleen vanwege de bijzondere vorm van het dak, maar ook omdat dit een van de eerste projecten was waar we met de brander werkten. Daarvoor deden we alles nog met de bitumenketel.”

Klaas: “Ik herinner me dat er destijds geen fabrikant was die een gebrande toepassing op gecacheerde EPS-isolatie aandurfde. De dakrollen moesten speciaal op lengte gemaakt worden en op de hellende dakdelen met gestuikte langsnaden gelegd worden. Wédéflex ging de uitdaging wel aan. Wij brachten vervolgens de dakbedekking met drie man aan. Wij elk op een ladder vanuit de goot terwijl onze collega de rol langzaam liet zakken. Zo ging dat toen. Goede veiligheidsvoorschriften waren er nog niet.”

Harrie: “Het was een andere tijd. Loon en vakantiegeld werden nog in zakjes uitbetaald. De oma van Martijn bakte karbonades voor alle medewerkers. Ik heb zelfs nog voor Sinterklaas gespeeld voor ‘de kleine Martijn’. En de opa van Martijn stond wel eens met een verrekijker te kijken of we hard genoeg werkten. Ik heb voor de grap wel eens teruggekeken vanaf het dak met mijn eigen verrekijker.”

Klaas: “We sjouwden wat af. De zakken leislag en de blikken daklak wogen zo’n 50 kilo. Vrachtwagens losten we ‘op de schouder’ en vervolgens brachten we alle materialen naar het dak. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen. En we hadden natuurlijk ook geen telefoons, waardoor je het hele dak of de hele bouwplaats oversjouwde als je iemand moest hebben.”

Martijn: “Destijds was ook alles helemaal klaargemaakt voor de werkzaamheden die de dakdekkers moesten gaan verrichten. Ze hoefden maar één keer te komen. Nu kom je vaker op een project omdat verschillende bouwpartners er tegelijkertijd aan werken. De planningsdruk is nu veel hoger.”

Een dakwonder?

Bram: “Het verbaast me wel dat dakrollen van een ander fabricaat, waar in een later stadium reparaties mee uitgevoerd zijn, meer verweerd zijn dan de originele Wédéflex rol. Terwijl dit originele dak, met een eenlaagse dakbedekking en isolatiemateriaal gemaakt van piepschuim, op papier echter ook zeker niet ‘de sterkste opbouw’ kent. De hellende delen zien er absoluut het beste uit. Logisch, want daar staat nooit water op. Het vlakke deel ziet er juist sterker verweerd uit maar functioneert ook nog goed. Dat bleek ook uit het Kiwa BDA levensduuronderzoek 2024 waar een monster van dit dak in meegenomen is. Maar eerlijk is eerlijk: planmatig onderhoud werd aan dit dak nooit gepleegd dus statistisch gezien zou dit dak er eigenlijk niet meer mogen zijn. Ik denk dat de mannen van DNN het 42 jaar geleden gewoon héél goed aangebracht hebben.”

Overlaging in juni 2024

Martijn: “Het dak is overlaagd op verzoek van de eigenaar van het pand. Er is gekozen voor Wédéflex Mineral Ultra White omdat er mogelijk nog zonnepanelen op het dak komen. En ook om de warmtedoorslag naar het gebouw zelf terug te dringen.”

Bram: “Overal in de woningbouw staat isolatieverbetering om warmte vast te houden centraal. We willen het energieverbruik terugdringen. Daarom wordt er nauwelijks nog rechtstreeks overlaagd. Renoveren gebeurt altijd in combinatie met het aanbrengen van extra isolatie. 

Bij dit project zijn zonnepanelen en isolatieverbetering een te grote belasting voor de lichte constructie. En dan is overlaging met een reflecterende toplaag wel degelijk een plausibele aanpak.”

Martijn: “Na deze overlaging kan het dak er weer 40 jaar tegen. Dan komen we dus uit op een levensduur van dik 80 jaar! We hebben dit project in twee weken afgerond. Gemiddeld waren er 3 à 4 medewerkers op het dak aan het werk. Gelukkig droogt de oude Wédéflex D4 makkelijk. We hadden genoeg aan de wind en de zon en hoefden het daarom niet zelf droog te maken. En de hellende delen? Daarvan is nog niet duidelijk wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.” 

  

Nieuws

Wédé-Brainers

Heerlijk om tijdens de feestdagen wat quality time voor jezelf te pakken. En...

I care for: peace of mind

Maximaal gebruikmaken van wat er al is. Bram is voor en is mede daarom ‘zijn...

Holst Dakbedekkingen werkt alleen met Wédéflex

Holst Dakbedekkingen is Wédéflex Established Dealer en actief in het Noorden...

Renovatie dak De Euromast Rotterdam

Bekijk de...

Nieuwe medewerker: Geert Megens

Geert Megens is dit najaar aan de slag gegaan als Technisch Manager bij...

Een dak met een circulaire toekomst

Een circulair dak begint bij een slim ontwerp en goed onderhoud. Ontdek hoe...

Design for Recycling

Een van de belangrijkste aspecten van circulariteit is het inzetten van...

Wédéflex recyclingmachine in Capelle a/d IJssel

Met trots kondigen we aan dat de Wédéflex recyclingmachine in mei/juni 2025...
Laad meer berichten
Sluit berichten