IN GESPREK MET PRODUCENT INDEX

Wédéflex Duurzame Daksystemen werkt al decennialang samen met het Italiaanse bedrijf INDEX. INDEX maakt de dakproducten van Wédéflex. En Wédéflex voedt de fabrikant continu met alle kennis en ervaring die het samen met de Wédéflex Established Dealers opdoet. Op deze manier zorgen INDEX en Wédéflex er samen voor dat de kwaliteit – en dus de duurzaamheid- van alle producten voortdurend geoptimaliseerd wordt. DE REDAKTIE gaat graag met Carlo Perlombi (Sales Manager INDEX), Marco Ubbizzoni (Operations Manager INDEX) en Coen van der Kooij (Technisch Directeur Wédéflex) om tafel om meer inzicht te krijgen in de waarde van deze duurzame samenwerking.

Carlo: “INDEX is opgericht in 1978. Ons productiebedrijf voor de bouw bestaat uit zes divisies. Wédéflex en zusterbedrijf Fonofloor nemen producten van twee van onze divisies af: bitumen dakproducten en akoestische isolatiesystemen. Wédéflex was de eerste exportklant van INDEX. We gaan dus al ver terug met elkaar. Zelf werk ik sinds 1997 bij INDEX. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop binnen Italië en voor de export.”

Marco: “Als Operations Manager ben ik verantwoordelijk voor de producten, de logistiek, de customer service en de inkoop. Ik ben afkomstig van Sika, het moederbedrijf van INDEX, en werk er nu vier jaar. Voor wat betreft de productie van bitumen daksystemen zijn we een stevige partij. We hebben momenteel zes productielijnen op één locatie. Dat is best exceptioneel. Zowel Sika als INDEX richt zich sterk op kennis, kwaliteit en groei. Medewerkers hebben daardoor veel mogelijkheden zich te ontwikkelen binnen ons bedrijf.”

Goede wisselwerking

Coen: “De samenwerking met INDEX was vanaf het begin inspirerend voor beide partijen. Wij brachten continu alle kennis en ervaring die we over het dak opbouwden naar de fabriek. En INDEX gebruikte die input om nieuwe, nóg betere materialen te ontwerpen. Zo werken we nu nog steeds.”

Carlo: “We kwamen vele jaren geleden al vaak naar Nederland om verschillende daken te bezoeken. Zo leerden we van fouten uit het verleden en zagen we met eigen ogen hoe kleine veranderingen in producten grote stappen vooruit betekenden. Ieder dak is natuurlijk anders, maar de klimatologische omstandigheden en de wettelijke vereisten per land verschillen ook sterk. Daar moet je je range op aanpassen. Onze Research & Development afdeling (R&D) heeft geen directe lijn met hoe daksystemen zich houden op allerlei daken in Europa en daarbuiten. Wédéflex weet dat, voor wat betreft Nederland, wél. Zij delen die informatie met ons waardoor we samen heel doelgericht kunnen innoveren.”

Coen: “Wij zeggen altijd: “De kwaliteit van de rol komt pas echt tot uiting als de dakdekker de ladder heeft weggetrokken”. Hoe houdt het systeem zich bij zon, regen, sneeuw of ijs op het dak? Daarom is die open communicatie zo belangrijk.”

Marco: “Wij staan voortdurend open voor innovatie. Als we tien nieuwe producten ontwikkelen waarvan er uiteindelijk maar één de markt op kan, is dat ook prima. We leren altijd van het proces.”

Recycling en duurzaam produceren

Coen: “Eigenlijk deden wij al tientallen jaren geleden aan recycling. Nog voordat het begrip zo in zwang raakte. De grondstof voor APP bitumen daksystemen was aanvankelijk namelijk een afvalproduct (Atactisch Polypropyleen) dat op deze manier zeer duurzaam hergebruikt werd. Daarnaast is de levensduur van bitumen daksystemen zoveel langer dan die van synthetische dakproducten. Tachtig jaar is zelfs geen uitzondering.”

Marco: “Ik was recent bij de Europese Sustainability Meeting van Sika in Verona. We timmeren als bedrijf hard aan de weg als het gaat om het reduceren van onze CO2-emissie (doel 2022: 25% reductie en in 2023 wederom 25%) en water- en energieconsumptie. We zitten ook in de startfase wat betreft het installeren van zonnepanelen. Daarnaast zoeken we steeds naar ‘een tweede leven’ voor materialen. Leislag gebruiken we, met een kleine investering, al helemaal opnieuw. Onze afdeling R&D onderzoekt nu ook hoe we dakproducten kunnen produceren waarin 80% recyclaat aanwezig is. Dakproducten met 40% gerecycled materiaal zijn al veel langer op de markt.”

Coen: “INDEX en Wédéflex zijn in ieder geval niet van het ‘windowdressen’. Wij baseren ons graag op feiten.”

Duurzaam vervoer

Coen: “Het grootste deel van de dakrollen (80%) die Index voor ons maakt wordt per trein vervoerd. Vooral onze reguliere producten als de D4 dakrol en de Wédébase 446 lenen zich voor een nagenoeg continu productieproces en dito transport.”

Marco: “Hoe constanter wij kunnen produceren en leveren, hoe beter het voor het milieu is. Gewoonweg omdat we dan beter kunnen plannen. En is het kostentechnisch ook voor iedereen het meest interessant. Ik ben blij dat Wédéflex daarin proactief meedenkt.”

Daksystemen zonder gasbranders bevestigen?

Carlo: “We werken bij INDEX al jaren aan zelfklevende dakbedekkings-systemen. Wédéflex brengt deze ook al lange tijd op de markt. En met succes. Het is echter een illusie te denken dat ze veel makkelijker aan te brengen zijn dan met een brander. De systemen zijn namelijk veel technischer. Ze vereisen vakmanschap bij het aanbrengen. ‘Managing the materials’ is belangrijk hier. Gelukkig kunnen we dat wel aan de Dealers van Wédéflex overlaten. Nieuwer zijn de zeer hoogklevende dakbedekkingen die Wédéflex ook in het assortiment heeft, zoals de Wédéflex Mineral Bicover. Hiervoor heb je veel minder gas nodig bij de bevestiging.”

Coen: “De dakenbranche is vaak nog traditioneel. Pas als mensen met nieuwe dakbedekking gewerkt hebben en het goed bevalt gaan ze om. Wij hebben hier een pioniersrol te vervullen. En misschien dat de huidige gasprijzen deze gasloze/gasarme ontwikkelingen enigszins versnellen.”

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

WÉDÉFLEX DEELT

Delen is een woord met vele betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan een taart in stukken (ver)delen. Of aan woonruimte die je met verschillende mensen deelt. Je kunt ook een mening wel of niet met iemand delen. Informatie en kennis delen met anderen. Of je geluk delen met dierbaren; dat is ook een mooie. Voor ons is delen gelieerd aan samen. Aan familiegevoel. Delen draagt bij aan verbondenheid. Aan waardering. Delen is voor de familie Wédéflex dan ook betrokkenheid, samen vooruitgaan en elkaar door dik en dun (onder)steunen.

Dit najaar voerden wij een enerverend gesprek met diverse dakspecialisten uit het hele land. Het onderwerp? De toekomst van het dak. Waar gaan we samen naartoe en welke uitdagingen liggen op ons pad? Een mooi voorbeeld van kennis en ervaring met elkaar delen opdat alles en iedereen er beter van wordt: het milieu, de volgende generaties, onze opdrachtgevers, de Wédéflex Established Dealers en wijzelf. Je leest er meer over in deze REDAKTIE. Het is in ieder geval zeker dat we dit vaker gaan doen!

We gingen ook met onze Italiaanse producent INDEX in gesprek. Deze decennialange samenwerking is van grote waarde voor hen en voor ons. Vertrouwen bouw je samen op. En vertrouwen is de basis voor openheid. Voor een omgeving waarin je veel met elkaar deelt om de samenwerking, de productinnovaties en de overall kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. 

Ten slotte delen we graag de warmte en de sfeer van de Familie Wédéflex met alle mensen om ons heen. Natuurlijk in deze donkere dagen voor Kerst. Maar vooral ook in het nieuwe jaar en eigenlijk altijd. Delen is ook geven. 

We wensen je een sfeervolle Kerst, een feestelijke jaarwisseling en alle goeds voor 2023! 

Familie Wédéflex

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

RONDETAFELGESPREK MET DAKSPECIALISTEN

De uitdagingen in de bouw- en renovatiewereld zijn groot. Zeker de laatste tijd. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen- en materialentekorten en de stijgende prijzen. Aan personeelstekorten in de bouw en de techniek. En, als het om renovatie gaat, aan diverse manieren van werken om deze vorm te geven (RGS, MJOP, verduurzaming, bouwteams, ketensamenwerking). Wij zoomen natuurlijk graag in op het dak. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en innovaties in onze specifieke branche? Waar gaan we naartoe? Welke kansen zien en pakken we? Tijd om daar eens dieper op in te gaan. DE REDAKTIE ging met Arnold, Max, Sven, Marc, Coen en Chris om tafel voor een inspirerend en uitermate prettig gesprek over de toekomst van het dak. En haalde daarna het net op. We delen graag de belangrijkste resultaten met je.

Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) = relatie

Bouwteams en RGS-partijen spelen een steeds grotere rol bij (grote) renovatieprojecten voor bijvoorbeeld woningcorporaties. Een goede zaak, maar het is wel belangrijk dat we als dakspecialisten voldoende inbreng hebben en behouden. Wij geven de garanties op het dak en verzorgen het dakonderhoud. Het is een specialisme. In de praktijk zien we daarom ook dat RGS-partijen de dakdekker steeds vaker als specialist/adviseur laten aanschuiven tijdens de voorbereiding van een project. Dat is zeker waardevol voor opdrachtgevers, want de levensduur van het dak en het dakonderhoud past niet echt in reguliere zesjarige cycli die we vaak bij RGS zien. Wij zijn juist van de lange termijn en denken, vanuit onze expertise, proactief met de opdrachtgever mee over zijn Total Cost of Ownership (TCO). En ja, natuurlijk speelt geld een rol. 

Maar Resultaat Gerichte Samen-werking kan daar natuurlijk nooit alleen om gaan. Dan doen we aan kortetermijndenken en zijn we verre van resultaatgericht. Een ongekend lange levensduur van je dak is dat juist weer wel. En dat is precies wat wij onze relaties willen leveren.

“Als een RGS-partij iets wil waar ik niet achter sta? Dan doe ik het niet. We moeten altijd kwaliteit blijven borgen.”  

De krapte op de arbeidsmarkt

Voor zowel functies op kantoor als voor functies in de uitvoering wordt de spoeling dunner. Gelukkig lukt het ons meestal nog wel de juiste mensen te vinden én te behouden. We investeren graag in het enthousiasmeren van nieuwe medewerkers en in het binden van de huidige medewerkers. We geven ze vertrouwen en verantwoordelijkheid. En bieden ze groeimogelijkheden en uitdagende projecten om aan te werken. Dat betaalt zich uit.

Tijdens ons gesprek bleek ook, dat er op het gebied van scholing al veel verbeteringen zijn. Zichtbaarheid speelt in ieder geval een grote rol. Als docenten op vakscholen uit de daken-branche afkomstig zijn, praten ze met veel meer enthousiasme over het vak. En ook wij dakspecialisten werken eraan om ‘de liefde voor het dak’ vaker over te brengen op scholen. Dat nemen de leerlingen mee, dus tijd daarin investeren loont. Er wordt nu gewerkt aan VR-brillen die een goed beeld geven van het werken op en aan het dak. Die kunnen we straks ook inzetten op scholen. Desalniettemin mogen we als bedrijven de samenwerking met ROC’s nóg meer opzoeken om het werk in onze branche te promoten. Werken met je handen is onder veel scholieren niet populair. Dat beeld moeten we kantelen. Lekker buiten actief bezig zijn. Daadwerkelijk iets MAKEN. Dat spreekt veel jongeren echt wel aan. En terecht.

Circulaire uitdagingen

De mythe dat bitumen dakbanen moeilijk te recyclen zijn is hardnekkig. Het tegendeel is waar: gemodificeerde bitumen is 100% recyclebaar! Brancheorganisatie ProBitumen zet met een inzamelingssysteem vol in op het terughalen van snijresten van gemodificeerde bitumen dakbanen. Een goede zaak.

Voor de toekomst is het belangrijk dat daken nu al zo ontworpen, gemaakt en onderhouden worden dat we ze kunnen terugnemen. Bij het ontwerpen van daken moet je dus al goed nadenken over hoe je het systeem na tientallen jaren zodanig demonteert, dat de materialen goed gescheiden en gerecycled kunnen worden. Zo creëer je monostromen en bespaar je geld want je maakt van afval nieuwe grondstoffen. Daar worden vervolgens nieuwe dakbanen van gemaakt. Als sector gaan we hier vol voor. En het gaat wellicht nog sneller als we opdrachtgevers hier steeds weer bewust van maken. Innoveren en veranderen doen we graag samen.

“Iets één keer maken en er vervolgens nooit meer iets aan hoeven doen. Dat is pas duurzaam!”

Duurzame ambities en keuzes gasbranders versus zelfklevende daksystemen

Kunnen we meer en meer ‘van het gas af’ in onze branche? Wédéflex startte in 2006 al met een lijn van zelfklevende dakoplossingen. We zien nu dat daar steeds vaker voor gekozen wordt. Het duurde even, want dakspecialisten willen toch graag eerst ervaren dat deze systemen écht werken. Dat is inmiddels wel gebleken. Qua kosten ervaart men geen verschil. En de Wédéflex Established Dealers aan tafel deelden de enthousiaste opmerkingen van hun dakdekkers over het werken met de zelfklevende systemen.

Zij leveren – mede daarom – steeds meer projecten met zelfklevende daksystemen op. Het beste bewijs dat een volledig zelfgekleefd systeem goed uitvoeren gewoonweg kán.

Daarbovenop is de winst qua veiligheid natuurlijk groot omdat je niet met open vuur werkt. Belangrijk aandachtspunt hierbij is, dat met zelfklevende systemen werken als de temperatuur buiten onder de 10 graden Celsius komt lastiger wordt. Het vraagt dan meer aandacht in de uitvoering.

Dakbanen verkleven met warme bitumen gebeurt ook zonder open vuur. Er zijn hiervoor, naast de traditionele ketels die met gas worden verwarmd, ook ketels die op elektriciteit werken. Ook kiezen voor koude kleefstof zoals Wédékal is een optie.

Kansen zien

We zien een grote kans in het nóg verder vermarkten van zelfklevende dakoplossingen. Het zou mooi zijn als het lukt deze systemen nog geschikter te maken voor verwerking bij lage temperaturen. Een andere kans is bitumen daksystemen voor hellende daken inzetten. Het voordeel? Je kunt dan sedum als afwerking toepassen. Dit draagt bij aan een groenere omgeving met alle voordelen van dien. 

De mechanisatie van het vak biedt ons ook mogelijkheden. Enerzijds kan het de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren omdat arbeidsomstandigheden verbeteren. Anderzijds maken alle nieuwe ontwikkelingen in het dakdekkersvak het beroep ook aantrekkelijker. 

Ten slotte liggen er belangrijke kansen in het samen innoveren met leveranciers en opdrachtgevers. Goede ideeën daarvoor komen van de dakdekkersbedrijven. Ofwel uit de praktijk. Het open en aangename gesprek dat wij met elkaar voerden is in dit kader van grote waarde. Kennis en ervaring delen brengt ons namelijk allemaal verder. Dank heren voor jullie tijd en inbreng. Moeten we vaker doen! 

In gesprek met …

Sven Kruger is Directeur-eigenaar van Serco Dakspecialisten (Wédéflex Established Dealer) in Lemelerveld. Hij zit al vele jaren in het vak en is positief over de mogelijkheden van zelfklevende daksystemen.

Marc Loke is Directeur van Boll Dakmanagement in Enschede en van Reko Twente Dakbedekkingen in Almelo. Beide bedrijven zijn Wédéflex Established Dealer. Hij is nauw betrokken bij het goed opleiden van dakdekkers en is al jaren bestuurslid bij Tectum, het opleidingsinstituut voor dakdekkers.

Max Kwantes is Hoger Veiligheidskundige bij Patina Dakdenkers (Wédéflex Established Dealer) in Beverwijk. Hij is nauw betrokken bij innovaties op het gebied van milieu en duurzaamheid en grondlegger van Zero250 (zie www.zero250.nl).

Arnold Flake is Uitvoerder bij Boko Dakbedekkers (Wédéflex Established Dealer) in Westknollendam. Hij zit al 32 jaar in de dakenbranche en geeft leiding aan de realisatie van grote, aansprekende dakprojecten.

Coen van der Kooij is Technisch Directeur bij Wédéflex Duurzame Daksystemen en zit al vele jaren in het vak. Hij is gek van daken en houdt zich graag bezig met hoe het allemaal nóg beter kan. Door menigeen wordt hij ook regelmatig ‘De Dakprofessor’ genoemd.

Christian Nijholt is Sales Manager bij Wédéflex Duurzame Daksystemen. Hij zit ook al vele jaren in het vak, weet precies waar de behoeften liggen van zowel de opdrachtgevers als de Wédéflex Established Dealer en vertaalt deze naar de best passende dakoplossingen.

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Dakrenovatie 78 woningen van Wonen Limburg in Venray

Gebroeders Janssen B.V. werkt al jaren naar volle tevredenheid samen met woningcorporatie Wonen Limburg. Bij de renovatie van 78 woningen van Wonen Limburg was het vizier volledig gericht op kwaliteit en verduurzaming.

Wonen Limburg hecht er veel waarde aan de woonlasten voor haar bewoners zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd werkt deze woningcorporatie voortdurend aan het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Ze voeren daarom al sinds 2011 energetische renovaties uit en pakken dit vanaf 2017 op grote schaal aan. Het doel? Woningen op minimaal energielabel A of B krijgen. In het kader van deze energieprojecten zijn nu ook 78 woningen in de gemeente Venray verduurzaamd. Naast dakrenovaties gaat het ook om optimalisatie van de spouw, het glas en de kozijnen, de vloeren en eventueel de installatie van zonnepanelen. 

Wédéflex Established Dealer Gebroeders Janssen B.V. nam de dakrenovatiewerkzaamheden op zich. Emiel Centen (Projectleider platte daken) en André Sinnema (Hoofd afdeling calculatie & werkvoorbereiding) vertellen ons meer.

Emiel: “Wonen Limburg is de grootste woningbouwcorporatie in Limburg. We werken al vele jaren met veel plezier samen. Gemiddeld verduurzamen we zo’n 500 woningen per jaar voor Wonen Limburg, met name in Noord- en Midden-Limburg. Conform de meerjarenbegroting en -planning van Wonen Limburg worden de woningen geselecteerd en opgenomen door alle betrokken ‘energierenovatie-partners’. Vervolgens brengen we samen in kaart wat we waar gaan doen en gaan we aan de slag. Wat in opdracht gegeven is in het ene jaar moet ook helemaal klaar zijn in het daaropvolgende jaar. Bij dit project hebben we zowel de hellende als de platte daken aangepakt. Door de vele verschillende niveaus betekende dat nogal wat klim- en klauterwerk voor onze medewerkers. Daarnaast was het ook noodzakelijk alle asbest dat nog aanwezig was te verwijderen. De inspectie controleert dit en geeft het terrein pas vrij voor ons als alles aantoonbaar verwijderd is. Dan is echter ook alle dakbedekking eraf waardoor we een noodlaag aan moesten brengen tot het moment dat de nieuwe dakbedekking gerealiseerd kon worden. Omdat we dikkere isolatie aan moesten brengen, moesten we ook alle detailleringen aanpassen. We moesten de randen ophogen, waarbij de lijn van de hellende daken gelijk moest lopen met de boeiboord van de platte daken. Daar kwam veel timmerwerk bij kijken.” 

Bewonerscommunicatie

Emiel: “De bewoners bleven tijdens deze renovatie gewoon in hun woningen. Goede communicatie is dan cruciaal. Vanuit het consortium van betrokken bouwpartners zijn er keukentafel-gesprekken gevoerd met de bewoners. Ze werden goed geïnformeerd over wat er wanneer ging gebeuren. Over wanneer ze echt overlast konden verwachten en wanneer ze hun zolder, vanwege geplande werkzaamheden, leeg moesten halen. Ze konden ook altijd met iedere vraag bij het consortium terecht. Dit heeft het hele project veel goed gedaan.”

Flora- en Faunawet

André: “In het kader van de Flora- en Faunawet kijkt een speciaal bedrijf welke beschermde vogels en vleermuizen er in de buurt van de woningen zijn. Daarop volgt een Plan van Aanpak waarin vastgelegd kan zijn dat er voldoende nestkasten op de complexen moeten komen. Wij letten daar uitermate goed op. Je loopt namelijk zomaar het risico dat een project stilgelegd wordt als je dit niet goed regelt.”

Wonen Limburg kiest voor kwaliteit

Emiel: “Wonen Limburg gaat echt voor de lange termijn. Voor kwaliteit. Ze verkopen relatief ook weinig woningen. Ze geven bij hun samenwerkingspartners heel duidelijk aan wat hun (duurzaamheids)vereisten zijn en welk budget beschikbaar is. Het is dan aan ons als consortium daaraan te voldoen. Wij hebben nadrukkelijk Wédéflex als dakbedekking bij dit project geadviseerd. Best logisch want Wonen Limburg wilde hoogwaardige en duurzame dakbedekking.”

Een dik jaar Wédéflex Established Dealer

André: “We hebben nog nooit zo weinig gemopper gehoord van medewerkers. Ze vinden de producten van Wédéflex enorm fijn in de verwerking. “Het trekt nooit krom” kreeg ik ook terug. En weet je, dit dragen onze medewerkers ook weer uit naar opdrachtgevers. Zelf ben ik blij met het brede assortiment van producten/oplossingen van Wédéflex. Ook in de range zelfklevend is er veel te kiezen in zowel kleur als afwerking. Kortom; het Wédéflex Dealerschap bevalt ons uitstekend!

 

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

KERST BIJ…

Kerst bij de Familie Wédéflex

De Familie Wédéflex deelt, naast de liefde voor het dak, graag nog veel meer met jullie en met elkaar. Want in deze decembermaand draait het om samenzijn. Om gezelligheid en warmte. Om verbondenheid en samen genieten. 

Wij zijn er voor jou en voor elkaar. Laten we daarop proosten. Salute!

We wensen je sfeervolle kerstdagen en een gezond 2023!

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

WÉDÉ-STABILITEIT

Klimaatcrisis. Woningcrisis. Stikstofcrisis. Oorlog in Oekraïne. Het zijn, op z’n zachtst gezegd, roerige tijden in ons meestal zo rustige Nederland. Ook de bouw- en renovatiewereld kent grote uitdagingen. Denk aan de prijzen van grondstoffen en materialen. Maar ook aan de tekorten op deze specifieke arbeidsmarkt. 

Waar heeft een mens nu echt behoefte aan als het ‘buiten stormt’? Aan veiligheid en zekerheid. In ons geval: aan een betrouwbaar en duurzaam dak boven je hoofd. Ofwel aan Wédé-stabiliteit. 

Stabiliteit kent verschillende verschijningsvormen. Voor ons zit die in de kracht van ons sterke Wédéflex Dealernetwerk en bestendige team van medewerkers. En natuurlijk ook in de zeer lange bewezen levensduur van onze producten. Maar dat is niet het enige. Want we bouwen ook op onze logistieke partner E. van Wijk voor onze logistieke processen en op onze fabriek in Italië voor het vervaardigen van onze kwaliteitsproducten. 

Zijn we er dan? Nee, zeker niet. Want last but not least benoemen we graag de grote waarde van alle opdrachtgevers die we al vele jaren bedienen. Organisaties die keer op keer weer voor Wédéflex kiezen omdat ze in al die jaren ervaren hebben dat onze producten van topkwaliteit zijn en onze service en adviezen van grote meerwaarde. Let wel, dat is niet iets wat wij zeggen. Dat is iets wat ze zelf zeggen. 

In deze REDAKTIE gaan we in gesprek met langetermijnrelatie Woningcorporatie Portaal over waarom zij voor Wédéflex en ook landelijk voor Wédéscan kiezen. We belichten ook graag het belang van dimensionele stabiliteit als we het over dakproducten hebben. En tot slot stellen we onze Office Manager Dewi Meijer, het nieuwste lid van de Wédéflex-Familie, uitgebreid aan je voor. Een hele slimme, positieve en stabiele dame als je het ons vraagt.

Solid as a rock.
Dat is onze kern.

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

DIMENSIONALE STABILITEIT

Duurzaamheid. Stevigheid. Bestendigheid. Betrouwbaarheid. 

Stabiliteit 
Als je aan verschillende mensen vraagt wat stabiliteit voor hem of haar betekent, krijg je hoogstwaarschijnlijk meerdere antwoorden. Zo zal iemand zeggen: ”Stabiliteit? Dat staat voor mij voor duurzaamheid”. En een ander: “Stabiliteit betekent voor mij onveranderlijk. Bestendig. En daarom heel betrouwbaar”. Of iemand zegt: “Stabiliteit ligt voor mij heel dicht bij stevigheid.” 

Duurzaamheid. Stevigheid. Bestendigheid. Betrouwbaarheid. 
Woorden die erg goed passen bij Wédéflex Duurzame Daksystemen. Want zowel de organisatie als de producten die we al meer dan veertig jaar maken ‘ademen’ deze woorden. 

Voor nu zoomen we graag in op dimensionele stabiliteit. Dat is van toepassing op onze Wédéflex producten. En ongelooflijk belangrijk voor een duurzaam dak!

Wat is dimensionele (in)stabiliteit?
Dimensionele stabiliteit is de weerstand van een product (zoals dakbedekking) tegen verandering van afmeting. Verandering van afmeting kan ontstaan door vocht of trekspanning. In het dagelijkse leven ervaar je dat sommige materialen die weerstand tegen verandering van afmeting juist niet hebben. Deze materialen zijn dimensioneel instabiel. Hout is daar een goed voorbeeld van. De houten deur in je woning sluit in de winter bijvoorbeeld goed, maar drukt in de zomer tegen het kozijn. Het uitzetten van hout bij warmte is een voorbeeld van dimensionele instabiliteit.

Wat is het grote voordeel van een dimensioneel stabiel dakbedekkingssysteem?
Een dakbedekkingssysteem dat dimensioneel stabiel is, zorgt ervoor dat de overlappen niet verschuiven en dus waterdicht zijn en blijven. Details zoals een haakse opstand behouden zo hun oorspronkelijke vormen. Beweging in het materiaal (spanning) – met als gevolg verandering van afmeting – kan leiden tot schade aan details en heeft direct invloed op de levensduur van een dakbedekkings-systeem. 

De top- en onderlagen van Wédéflex zijn dimensioneel stabiel. En juist deze stabiliteit maakt een daksysteem op en top betrouwbaar. Iets wat we met onze Wédéflex Duurzame Daksystemen al decennialang bewijzen. Wij zeggen: Wédé-Stabiliteit!  

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

DAKEN DIE AANTOONBAAR EN BEWEZEN PRESTEREN

We hebben bij Wédéflex een lange traditie als het gaat om duurzaamheidsonderzoeken. Dus: liever niet voortdurend over jezelf zeggen dat je producten goed zijn en lang presteren. Liever wel met onafhankelijk, genormeerd praktijkonderzoek bewijzen dat Wédéflex dakbanen lang mee gaan. Dat geeft zekerheid. Stabiliteit. Daar kun je pas echt op vertrouwen.

BDA Duurzaamheidsrapport
In 2018 heeft BDA (Kiwa BDA Dak- en Geveladvies) een duurzaamheids-rapport opgesteld. Hierbij is voor Wédéflex D4 en Wédéflex Mineral praktijkonderzoek uitgevoerd. BDA heeft hiervoor in totaal maar liefst 48 projecten bezocht en geïnspecteerd. Lees hieronder de conclusies van BDA. 

In dit duurzaamheidsrapport zijn ook De Rackethal in Assen (inmiddels Pand 17 Sport- en uitgaanscentrum) en DSI Staphorst (destijds gevestigd in het betreffende bedrijfspand waar nu een houtverwerkingsbedrijf zit) opgenomen. Het voormalige pand van de Rackethal heeft een Wédéflex D4 dakbaan als afwerklaag en is aangebracht in 1982. Het dak van het voormalige pand van DSI Staphorst heeft een afwerklaag van Wédéflex Mineral en is in 1993 uitgevoerd. Lees hieronder wat BDA schreef over de levensverwachting van deze dakbedekkingen. 

Het BDA duurzaamheidsrapport is 4 jaar geleden opgesteld. En wij zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe de dakbedekkingen van de panden van de voormalige Rackethal Assen en het voormalige DSI Staphorst erbij liggen. Hoe leuk is het dan om dat eens met eigen ogen te bekijken? Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan.

Status dakbedekking 2022
In juli 2022 hebben we de panden van de voormalige Rackethal Assen en het voormalige DSI Staphorst opnieuw bezocht. We zagen dat de Wédéflex dakbanen nog steeds heel stabiel presteren. De conclusie in het duurzaamheidsrapport was dat de dakbedekking van het voormalige pand van de Rackethal een resterende levensduur had van 3 tot 5 jaar. We zijn nu 4 jaar verder en de kwaliteit van de Wédéflex D4 is nog steeds goed. Het dak op het voormalige pand van DSI Staphorst ziet er ook nog steeds goed uit. De aanbeveling uit het duurzaamheidsrapport om het dak in 2026 opnieuw te inspecteren is gerechtvaardigd. Met de huidige kwaliteit van de bedekking zal deze echter gemakkelijk langer meegaan dan 2026. 

Stabiliteit in uitvoering
In het woordenboek vind je onder het woord stabiliteit de volgende synoniemen: “Duurzaamheid. Bestendigheid. Een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden.” Met Wédéflex D4 die 40 jaar presteert en Wédéflex Mineral die 29 jaar presteert, leveren deze Wédéflex producten het keiharde bewijs dat ze uiterst stabiel zijn. 

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

WONINGCORPORATIE PORTAAL KIEST LANDELIJK VOOR WÉDÉSCAN!

Wédéflex werkt continu aan het optimaliseren van digitaal dakportaal Wédéscan. Ideaal voor organisaties die constructief willen sturen en plannen als het om dakonderhoud gaat (RGS). Met Wédéscan heb je namelijk altijd inzicht in de conditie van al je daken. Wij zijn dan ook blij dat steeds meer organisaties kiezen voor werken met Wédéscan. Zo ook Woningcorporatie Portaal.

Dat daken een bijzondere discipline zijn weten ze bij Portaal. Al jarenlang voert men een gedegen beleid als het aankomt op het beheer en onderhoud van de daken. Wédéflex Duurzame Daksystemen is al sinds jaar en dag vaste partner van Portaal en wordt daarom nauw betrokken bij alle activiteiten die met dit onderwerp te maken hebben (zie ook het voorgaande artikel in deze uitgave).

Met de nieuw ingeslagen RGS-koers binnen Portaal ontstond de behoefte gegevens over daken gestructureerd en eenduidig vast te leggen. Maar dat niet alleen. Ook alle betrokken partners moeten daartoe toegang hebben en hun activiteiten op daken kunnen vastleggen en bijhouden.

Alleen dan is voor Portaal 24/7 inzichtelijk: 

  • Wat er op de daken gebeurt.
  • Wanneer mensen op daken zijn geweest.
  • Wat voor werkzaamheden precies uitgevoerd zijn.
  • Waarom die werkzaamheden uitgevoerd zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan keuringen van valbeveiliging, onderhoud aan groendaken, installaties en zonnepanelen plaatsen en onderhouden et cetera.

Portaal wilde de benodigde antwoorden krijgen op hun dakvraagstukken. Ze hebben daarom in het voortraject een aantal marktpartijen uitgenodigd en aan hen gevraagd een presentatie hierover te verzorgen. Deze presentaties werden bijgewoond door diverse medewerkers en specialisten van Portaal van alle vestigingen. De centrale vraag: hoe kunnen de daken van Portaal slim en toekomstbestendig gearchiveerd én onderhouden worden (vanuit zowel technisch als financieel oogpunt)?  

Na de zorgvuldige selectieprocedure is besloten dit voor alle Portaal-vestigingen (landelijk) bij Wédéscan neer te leggen. 

De gediplomeerde Wédéscan-inspecteurs zijn inmiddels enthousiast van start gegaan. Zij inventariseren alle daken volgens de NEN 2767 conditiemeetmethodiek. Het eerste deel van het dakenbezit van Portaal staat hierdoor nu al helder en overzichtelijk in Wédéscan.

Portaal houdt er al langere tijd een uitgekiend duurzaamheidsbeleid op na. Met deze nieuwe benadering van het dakenbeheer en de keuze voor Wédéscan heeft Portaal weer een volgende stap gezet.

Over Wédéscan

In Wédéscan worden dakgegevens van gebouwen overzichtelijk verzameld, vastgelegd, bijgehouden en gecommuniceerd. Met een eigen inlogcode krijg je heel eenvoudig toegang tot de internetpagina www.wedescan.nl. Zo heb je altijd en overal jouw dakgegevens bij de hand. Onze gediplomeerde Wédéscan-inspecteurs verrichten met de Wédéscan-app conditiemetingen aan daken conform de NEN 2767. Zij leggen de waarnemingen en gebreken van een dak vast naar omvang, ernst en intensiteit. Wédéscan registreert alle ingevoerde gegevens en rekent deze om naar een betrouwbare conditiescore.

Wédéscan geeft antwoord op veelvoorkomende vragen zoals:

  • Hoeveel daken heb ik?
  • Hoelang kunnen deze nog mee (RLI)?
  • Hoe ziet mijn dakenbezit eruit in oppervlaktes, meters, hoogtes et cetera?
  • Welke constructieopbouw, type dakisolatie, Rc-waarde heeft mijn dak?
  • Welke daken zijn geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen?
  • Welke daken zijn geschikt voor toepassing als groendak?
  • Tot wanneer lopen mijn garanties?
  • Wat is de status van de dakveiligheid?
TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT