100% recyclebare bitumen snijresten inzamelen
Peter Ligthart is directeur van ProBitumen, de branchevereniging van in de Benelux gevestigde producenten en leveranciers van bitumineuze afdichtingmaterialen. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn (waaronder Wédéflex Duurzame Daksystemen), zijn goed voor een marktaandeel van circa 80% in de Benelux. Peter is daarnaast directeur van Stichting Dak & Milieu, een projectorganisatie specifiek voor de dakenbranche. Een van de projecten richt zich op bitumenrecycling en meer specifiek op de inzameling van snijresten. Chris Nijholt en Coen van der Kooij van Wédéflex gingen met Peter in gesprek over de status en de toekomst van recyclebare bitumen dakbedekking.
Bitumen daksystemen ook beter voor de waterkwaliteit Water loopt natuurlijk over daken. En bouwmaterialen kunnen (minuscuul) oplossen in water als ze daar mee in contact komen (uitloging). Wat doet dat met de waterkwaliteit? Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt, dat bitumen dakbedekking de waterkwaliteit het minst beïnvloedt en daarmee het beste uit de bus komt. Goed nieuws! |
Peter: “Binnen dit specifieke project kijken we nu hoe we het inzamelen van deze snijresten logistiek zo goed mogelijk kunnen inregelen. Opdat ze niet als brandstof verdwijnen. We zetten vol in op circulariteit.”
Chris: “Van hele oude daken is nog maar een beperkt deel te recyclen omdat verschillende materialen vaak volledig verkleefd zijn, of simpelweg omdat het ongeschikt is vanuit de basis, bijvoorbeeld teermastiek. Maar het gezamenlijk volume van geschikt bitumen dat we in de markt hebben maakt toch significant verschil.”
Peter: “Het gros van de bitumen daken die nu gemaakt worden, zijn 100% recyclebaar. Omdat daken lang meegaan, kunnen we die dus pas na decennia recyclen. We kunnen echter wel aan de slag met de snijresten. Die zijn nu sowieso al 100% recyclebaar. De bij ProBitumen aangesloten bedrijven voelen deze urgentie ook. Ze zijn erg gecommitteerd hierin te participeren en mee te denken. We draaien momenteel een pilot met diverse dakdekkers om te kijken hoe je dit optimaal inricht. In de nabije toekomst schalen we op en kunnen alle dakdekkers die mee willen doen ook meedoen.”
De gebouwde omgeving als grondstoffenleverancier
Peter: “Als je circulair wilt bouwen en renoveren zijn er twee opties. Werken met biobased materialen. Of werken met materialen die al ‘in het proces’ zitten. Deze zijn oneindig recyclebaar als grondstof. De gebouwde omgeving is eigenlijk een van onze grootste grondstoffenleveranciers. Een eye-opener in een tijd waarin de prijs van (nieuwe) grondstoffen hoog ligt.”
Coen: “De productie van brandstoffen zoals benzine zal ook verminderen. En EPDM en PVC zijn, net als bitumen dakbedekkingen, olieproducten. Bitumen is zelfs een afvalproduct van olie. In die zin hergebruikten wij al voordat het recycling heette. Voor recycling van bitumen daken is het nu van het grootste belang dat (nieuwe) daksystemen demontabel zijn. En dat je er dus niet andere typen dakbanen, zoals bijvoorbeeld EPDM, op versmelt. Dat maakt het namelijk ongeschikt voor recycling. Het is cruciaal dat je daar in het ontwerp rekening mee houdt (circulair ontwerpen) en ook in het onderhoud. Ons dakmanagementsysteem Wédéscan is mede daarom van grote waarde voor opdrachtgevers. Deze houdt namelijk precies bij wat er op je dak(en) ligt en wat er tijdens de levensduur mee gebeurt.”
Peter: “Gemeentes en woningcorporaties vragen steeds meer van de markt, maar ze moeten inderdaad ook op hun beurt goed in de gaten houden wat er met hun dak(en) gebeurt.”
Uitdagingen rondom inzameling bitumen snijresten
Chris: “Je ziet bij projecten steeds meer recyclehubs voor de snijresten. Deze worden ingezameld en naar één punt gebracht. Onze logistiek partner E. van Wijk neemt hier ook een rol in. Vanuit dat ene punt gaan de resten weer naar de verschillende fabrikanten van bitumen dakbedek-king voor het recyclen. Ieder krijgt z’n deel. Het is echter nog een uitdaging voor fabrikanten containers vol afval te verwerken. We zijn druk bezig dit in de nabije toekomst wel makkelijk te kunnen.”
Peter: “Ook de wetgeving in Nederland en België hieromtrent is een uitdaging. Daarin zitten verschillen. Er is bijvoorbeeld geen duidelijkheid over hoe je de snijresten noemt. Het kan dan als afval gekwalificeerd worden maar dat is het natuurlijk niet. Het is juist weer een grondstof geworden.”