Bewezen duurzaam samenwerken
De samenwerking tussen Wédéflex Duurzame Daksystemen en verschillende dealers bestaat al decennialang. Deze dealers van het eerste uur zagen, net als Wédéflex zelf, alle veranderingen in de dakenbranche voorbijkomen. Ze stonden al die 30 tot 40 jaar schouder aan schouder met Wédéflex en gingen met ons alle uitdagingen aan. We zijn er trots op dat ze dat in de toekomst graag zo willen houden. Door dik en dun. Dat is het credo dat op deze groep ‘oude rotten’ van toepassing is. Peter van Leeuwen (Directeur De Kluyver Dakbedekking), Nico Brommer (Directeur Brommer BV), Jos Hommeles, (Directeur UDO Dakbedekkingen), en Rob Bootsman (Directeur BOKO Dakbedekkers) blikten samen terug en vooruit. Natuurlijk schoof Coen van der Kooij (Technisch Directeur Wédéflex) ook aan. REDAKTIE was erbij en deelt wat er ter tafel kwam.
Terug in de tijd: wat is er veranderd?
Mobiele telefoons bestonden nog niet. Er was nog maar één Beneluxtunnel in Rotterdam en toch stonden er geen files. En ook de dakenbranche zag er zo’n 40 tot 45 jaar geleden héél anders uit. We gingen van ‘gieten’ naar branden en werken nu steeds vaker met zelfklevende materialen (ZK). De dakrollen zijn natuurlijk verder door-ontwikkeld. Maar de grootste innovaties in vergelijking met toen? Die zitten ’m toch echt in de werkvoorbereiding. Denk aan alle benodigde certificaten en aan het borgen van de veiligheid van medewerkers. Maar ook aan anders communiceren op de werkplek. De tijd van ‘Komen jullie een beetje bitumen?’ is echt voorbij. Het werk is, mede door de opkomst van afwijkende en gebruiksdaken, complexer geworden. Onze voormannen lopen nu met een iPad op het dak. Zij moeten continu werkzaamheden goed afstemmen met andere bouw- en renovatie-partners. Logisch, want er zijn vaak veel partijen tegelijk aan het werk, wat ook veel van de uitvoerder vraagt. Tegelijkertijd is er qua fysieke belasting veel verbeterd. Een goeie zaak, want onze dakdekkers hoeven nu veel minder te tillen en te sjouwen. Tel daarbij op dat het dakdekkersvak anno nu – vanwege meer complexe daken – veel meer uitdaging biedt. Dan is de conclusie dat ons mooie vak ook veel aantrekkelijker is geworden voor de jongeren van nu. We zien ze graag komen!
Representatie en goed opgeleide medewerkers
Zorgen voor goed opgeleide medewerkers. Dat was een belangrijke stap vooruit voor ons. Net als de professionalisering van de sector. In kennis maar ook in representatie. Er kwamen mooie bussen en nette bedrijfskleding. Ook technologie en ICT maakten onze sector volwassen.
De waarde van bewezen duurzame dakproducten in de markt
Wédéflex heeft vanaf het prille begin alle gegevens van opgeleverde Wédéflex daken opgeslagen in een database. Zo konden we daken volgen in de tijd en kon Kiwa BDA Dak- en Geveladvies steeds het levensduuronderzoek uitvoeren. Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft op zijn beurt een financiële productanalyse uitgevoerd. Deze toont aan dat je met een Wédéflex dakbedekkingssysteem in de tijd ook voordeliger uit bent. Maar wat levert dit de dealers hier aan tafel op?
Een greep uit de reacties:
“Wij realiseren veel daken met hoge risico’s zoals gebruiksdaken. Dan geeft zo’n bewezen duurzame Wédéflex dakbedekking wel comfort. Wédéflex toolt ons goed als het om bewezen duurzaam gaat. Alles is perfect gedocumenteerd. Dat maakt het makkelijk voor ons een constructief gesprek hierover met de klant aan te gaan.”
“Gesprekken over duurzaamheid voer je nu inderdaad veel makkelijker. Zeker bij gebruiksdaken. We blijven weg uit de prijsspiraal. Voor veel gebouweigenaren speelt duurzaamheid sowieso een veel grotere rol dan voorheen. Voor woningbouwcorporaties geldt dat eigenlijk ook. Zij kunnen daken nu over 35 jaar afschrijven in plaats van bijvoorbeeld 20 jaar. Tel uit je winst.”
“Er zitten geen cowboys in het Wédéflex Dealernetwerk. Kan ook niet, want die maken niet waar wat wij, samen met Wédéflex, wél waarmaken.”
Recycling en zelfklevende dakmaterialen
Twee behoeften springen eruit. De dealers willen samen optimaal vormgeven aan recycling en zijn daarnaast benieuwd naar de ontwikkelingen rondom zelfklevende dakmaterialen. “Kan, voor optimale veiligheid, die brander niet definitief van het dak af?”
Coen reageert hierop: “Zoals jullie weten verwachten we eind dit jaar onze eigen recyclemachine in Nederland operationeel te hebben. En natuurlijk recyclet onze producent Index ook al fors. Ik erken dat we massa nodig hebben hiervoor. Voor wat betreft de zelfklevende materialen is het natuurlijk lastig dat deze niet bij lage temperaturen aan te brengen zijn. Ook daar wordt nu volop aan gewerkt door onze producent Index. Ik hou jullie op de hoogte van beide ontwikkelingen. Nog even geduld …”
De grote plus van lang met elkaar optrekken
Nou, die plus is er van beide kanten. Kan ook niet anders als je zo lang samenwerkt:
“Wij wisselen niet zomaar van leverancier. Een goede relatie is zoveel meer waard. Wij vertrouwen erop dat generaties na ons deze samenwerking met Wédéflex succesvol voortzetten.”
“Zowel het product als de organisatie Wédéflex heeft ons nog nooit in de steek gelaten.”
“Mits goed verwerkt heb je met Wédéflex altijd een probleemloos dak.”
“Is er ergens een probleem of uitdaging? Kom je er technisch niet helemaal uit? Dan staat Wédéflex je altijd bij.”
De toekomst: iedere m2 benutten
We gaan naar de moeilijke daken. Een veld met grote schaakstukken op een dak. Een zwembad of speeltuin. Het kan allemaal. We willen iedere m2 benutten in ons kleine land. Gebruiksdaken hebben daarom de toekomst. En niet alleen in de grote steden. Ook buiten de Randstad gaat het hard. Wij nemen daar als gerenommeerde dakbedekkingsbedrijven een voortrekkersrol in. Wij zien de complexiteit en risico’s van gebruiksdaken en beschikken over de kennis, ervaring en producten om een eersteklas dak op te leveren. Waarbij voor ons allemaal geldt dat het een opgave is de juiste mensen te vinden voor het maken van deze daken. De aanwas is, net als in veel andere sectoren, (te) klein. Daar ligt dus een grote uitdaging voor ons. Aan de slag!