Circulair werken begint met bewustwording
Hogeschool Windesheim in Zwolle koos er afgelopen jaar voor een deel van zijn daken op gebouw S te vernieuwen. Reden was niet dat de dakbedekking aan het eind van haar technische levenscyclus was. De dakbedekking was al bijna 40 jaar oud en er waren lekkages, onder andere als gevolg van nieuwe bouwkundige aansluitingen, installaties en doorvoeringen op het dak. Daarnaast voldeed de isolatie niet meer aan de hoge eisen die Windesheim er anno 2024 aan stelt. REDAKTIE sprak met Jan Visser (Technisch Adviseur projecten bij Hogeschool Windesheim), Richard van Heerde (Projectleider bij Dolfsma Dakbedekkingen - Wédéflex Established Dealer) en Bram Nottelman (Technisch Manager bij Wédéflex Duurzame Daksystemen) over de duurzaamheidambities rondom dit project.
Jan: “Bewezen duurzaamheid, energie besparen en circulariteit voor wat betreft materiaalgebruik zijn belangrijke onderwerpen voor Windesheim. Een deel van onze gebouwen is al gasloos en we leggen het liefst ieder dak vol met zonnepanelen. We streven naar de laagst mogelijke exploitatielast en naar ‘closing the loop’. Vandaar ook onze wens het oude bitumen te recyclen. Het nieuwe dak krijgt een flink groter isolerend vermogen en voor de dakbedekking kozen we voor Wédéflex Ultra White. Dit vanwege het koelende effect ervan in de zomer. Maar ook omdat Wédéflex Ultra White de werking van de zonnepanelen die op het nieuwe dak komen optimaliseert.”
Recycling van oude dakbanen
Richard: “Mijn werkrelatie met Windesheim bestaat al 34 jaar. Wij kunnen daardoor goed teruggrijpen op het verleden. We weten wat er op de daken ligt. Dat maakte het scheiden en recyclen van deze oude Wédéflex dakbedekking makkelijker. Het te oogsten bitumen werd vooraf gekeurd op geschiktheid. Dit om te kunnen dienen als grondstof voor nieuwe dakbedekkings-producten.”
Bram: “Alleen als je zuivere APP bitumen kunt oogsten heb je een hoogwaardig recyclaat waar je nieuwe dakbedekking van kunt maken. Je moet dus goed weten wat er op je dak ligt en dat is niet altijd het geval. Precies dat maakt recycling van daken vaak best complex. En daarom is het zo belangrijk complete daksystemen af te nemen. Aan het einde van de levenscyclus weet je dan precies wat je oogst. Dit ligt anders met snijresten. Dat zijn ongebruikte restanten van nieuwe producten. Deze kan onze eigen producent prima recyclen. En komend jaar kunnen we met onze eigen recyclingmachine snijresten opwerken tot recyclaat.”
Jan: “Ik verbaas me erover dat dit voor dakaannemers nog geen standaardpraktijk is.”
Circulaire ambities
Jan: “We werken continu aan circulariteit. Voor de interne organisatie maar ook als inspiratie voor studenten, medewerkers en partners van Windesheim. Zij hechten daar veel waarde aan. Daarnaast heeft Windesheim bijvoorbeeld ook een lectoraat Circulaire Economie en een programmateam duurzaamheid. Als afdeling experimenteren we ook met de oogstkaart: wat breng je in aan materiaal? Wat voer je af? En wat gebeurt daarmee? Afvalstromen zijn de grondstoffen van de toekomst. Je kunt hier al veel duurzaamheids-winst mee behalen. Zo hebben wij bij een dakrenovatie vorig jaar onze bestaande luchtkanalen hergebruikt. Nu is dat nog duurder dan nieuwe aanschaffen. Maar voor ons weegt dan het circulariteitsprincipe zwaarder.”
“Na het aanbrengen van de Wédéflex Ultra White dakbedekking vonden schilders die op het dak bezig waren, het merkbaar minder warm op het dak ten opzichte van de plekken met de donkere dakbedekking. Dit effect zal men uiteraard binnen ook merken.” |
Richard: “Soms word je ook gewoon ingehaald door de tijd. Het oude dak was bijna 40 jaar oud. Toen zag de wereld er nog anders uit. Zonnepanelen bestonden nog niet en de isolatievereisten waren heel anders. Als je dan kijkt wat er nu allemaal mogelijk is. Dolfsma maakt nu bijvoorbeeld ook groendaken in combinatie met verticale zonnepanelen zodat daken beter beloopbaar zijn. Overall leren wij veel van klanten zoals Windesheim en hoe zij bezig zijn met duurzaamheid. Daar bewegen we in mee. En lopen we ook graag mee voorop.”
Jan: “Het vakmanschap van partijen als Dolfsma is cruciaal. Producten moeten op de juiste manier aangebracht worden. Als dat niet goed gebeurt krijgt je geheid problemen. Afsluitend draait het bij circulair werken hoofdzakelijk om bewustwording. Zodanig dat alle medewerkers op de bouw het volkomen normaal vinden dat ze continu afval scheiden voor hergebruik. Het zou mooi zijn als dat lukt!”