Dakdekkersland in beweging
Continu verbeteren. Hoe geef je daar constructief vorm aan? Waar liggen kansen? Wat werkt en wat ook niet? Hebben de jongere dakprofessionals onder ons een nieuwe, afwijkende visie op de dakenmarkt en op waar we naartoe gaan met z’n allen? Daar waren wij best benieuwd naar. We kozen daarom een goed moment om met ‘de jongere garde’ in gesprek te gaan om met elkaar te delen wat eenieder bezighoudt als het over innoveren gaat. We bespraken samen welke vernieuwingen we nu al zien en mogelijk willen realiseren in de soms nog ietwat conservatieve dakenmarkt. En delen hierbij graag de opbrengst van deze enerverende ochtend met je. Food for thought.
Digitaal, datadriven, drones, robots en Artificial Intelligence (AI)
De digitalisering van alle werkprocessen heeft de branche veel opgeleverd. We boeken daarmee tijdwinst, voorkomen fouten en raken geen gegevens kwijt. Omdat data nu geborgd zijn, zoals in Wédéscan, gaan we veel meer datagestuurd werken. We kunnen in de toekomst bijvoorbeeld daken op gaan meten met behulp van drones. Veiliger en minder tijdrovend. Met behulp van AI kunnen we eventuele defecten automatisch detecteren gebruikmakend van de gemaakte dronebeelden. En we kunnen daken ook laten onderhouden door robots.
Er is hiervoor al een protoype ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University.
“Lekker buiten werken. Goed betaald worden. Afwisseling en uitdaging. Dakdekker is een mooi vak. Dat moeten we met z’n allen veel meer uitdragen.”
Vernieuwing in samenwerking met partners en in het bouwproces
Super dat steeds meer opdrachtgevers bewust kiezen voor Resultaat Gericht Samenwerken (RGS). Ze kijken naar de kwaliteit, de prestatie en de verwerking van de dakbedekking. En minder naar de prijs. Appels worden met appels vergeleken en zo hoort het. Wij moeten op onze beurt leveren en precies daar zijn wij van. We transformeren van leverancier naar adviseur en kennispartner. Het resultaat is dat je volledig op basis van de relatie werkt. Die daardoor steeds intenser en langer wordt. Dat is met name ook van waarde nu daken zoveel verschillende functies krijgen (zonnepanelen, retentie, sport, groen, parkeren, anders). Waardoor de complexiteit groeit en er veel meer technische uitdagingen zijn waar je heel goed over na moet denken. We willen daarvoor naar een écht bouwteam toe dat samen de risico’s draagt. Zo beperk je faalkosten maximaal en bedien je de opdrachtgever het beste.
Recycling
Daken die meer dan 40 jaar meegaan (en 80 jaar na overlaging) zijn sowieso duurzaam. Toch denken we nu al na over hoe we de daken straks goed kunnen recyclen. Losmaakbaarheid van het dakbedekkingssysteem en ‘schone’ producten (liefst van eigen merk) spelen hier een belangrijke rol in. Evenals een wederzijdse terugnamegarantie.
Dat vereist een andere mindset van opdrachtgevers, maar is wel nodig voor het maken van een kloppende LCA (Life Cycle Analyse: de milieu-impact van een product tijdens elke fase van zijn leven). Dealers zamelen al bitumen snijresten in voor recycling. Dat is nu het laaghangend fruit. En er wordt bijvoorbeeld ook al gekeken of er op grotere schaal bitumen gewonnen kan worden uit organische materialen zoals hars of algen.
Zelfklevend
Zelfklevende dakbedekking is in opkomst. Je werkt schoon en snel en er komt geen brander aan te pas. Er worden mede daardoor al verschillende projecten volledig zelfklevend opgeleverd door dealers. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, de zelfklevende dakbedekking aanbrengen bij zeer lage temperaturen (<5 graden Celsius) of bij hoge relatieve vochtigheid is (nog) geen optie. Je moet het dus goed plannen.
“Serco werkt alleen nog maar met de producten van Wédéflex. Een bewuste keuze. We weten voor wie we (willen) werken.”
Concrete bestaande en gewenste verbeteringen
Het zou mooi zijn als er een nieuw en vooral makkelijker op te zetten alternatief kwam voor de huidige randbeveiliging. Vooraf ingewerkte afvoeren zouden voor onze branche ook een waardevolle vooruitgang zijn. Of een goede ‘doorwerktent’, zeker nu het steeds vaker regent.
In Denemarken worden deze al ingezet. Het vervaardigen van prefab daken in een hal is een andere oplossing om het ‘slecht weer probleem’ te omzeilen, maar dit is alleen een oplossing voor nieuwbouw en niet voor de renovatiemarkt. Ten slotte is er de wens lekkages te kunnen repareren zonder brander. Dit kan al wel met een föhn die werkt op een accu, maar die is best wel zwaar. Op het gebied van ARBO zijn gelukkig al veel verbeteringen doorgevoerd (denk aan lichtere dakrollen en sterk verbeterd verticaal transport).
Zet het mooie dakdekkersvak in the spotlight!
We zien dat de salarissen van mensen werkzaam in de bouw steeds minder verschillen van die van mensen werkzaam op kantoor. Terecht. Het is een taak van ons samen ons specialisme veel meer onder de aandacht te brengen. Ook bij de moeders want die blijken veel invloed te hebben op de keuzes die hun zonen of dochters maken. Dit kan bijvoorbeeld door gastcolleges te geven op scholen. En door veel meer en actiever naar buiten te treden. Onbekend maakt onbemind. Daar moeten we veel meer in doen met elkaar. Het is een prachtvak. Dat moeten we ‘van de daken schreeuwen’.
Jongere versus oudere medewerkers
Ja, er zijn vele technische en digitale ontwikkelingen in ons vak die soms voor oudere medewerkers moeilijker bij te benen zijn. Aan de andere kant beschikken juist de oudere medewerkers over een berg ervaring. Het feit dat ze soms ánders werken moeten we gewoon accepteren. We moeten kiezen voor verbinding. Er leiden meer wegen naar Rome. We hebben elkaar nodig voor kennisoverdracht en kwaliteit.
Overall conclusie? De markt is in beweging en wij zijn dat ook. Er gebeurt veel. Innovaties en productontwikkelingen leiden soms tot niets. Dat hoort bij vernieuwen en is niet erg. Het zijn interessante tijden. Waarbij toch ook weer opgemerkt wordt dat de menselijkheid, de relatie en het vakspecialisme de boventoon zullen blijven voeren. Alleen daarin kun je je onderscheiden als alle additionele technieken weer een gegeven zijn. Daar is geen speld tussen te krijgen.