De gemeente Drimmelen CO2-neutraal in 2040
De gemeente Drimmelen (Noord-Brabant) bestaat uit de dorpen Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg. Een groot deel van natuurgebied De Biesbosch behoort ook tot deze gemeente. De gemeente kent een ambitieuze duurzaamheidsagenda: ze wil in 2040 volledig CO2-neutraal zijn. REDAKTIE sprak met Michiel Oomen en Dennis den Reijer, beleidsmedewerkers Beheer en Onderhoud, over welke rol duurzaamheid speelt in hun dagelijkse werk. Over het dak van de Amerhal (een sporthal in Made) dat meegenomen is in het Kiwa BDA levensduuronderzoek 2024. En over de waarde van hun jarenlange samenwerking met Wédéflex Duurzame Daksystemen.
Michiel: “Ik werk alweer 30 jaar met veel plezier bij deze gemeente. We hebben zo’n 33 gebouwen in beheer – en daarmee 10.000 m2 aan dakoppervlak. Ik werk veelal projectmatig maar blus ook continu ‘spreekwoordelijke’ brandjes als gebruikers van ons vastgoed tegen problemen aanlopen. Dennis ondersteunt mij drie dagen per week. Zijn expertise ligt met name bij de monumenten binnen onze gemeente.”
Toewerken naar een circulaire economie: CO2-neutraal in 2040*
Michiel: “Dit convenant van onze gemeente is sturend voor ons allemaal. Het raakt aan de afdelingen Energie, Milieu, Bouw- en woningtoezicht en ook aan ons eigen werk. Het feit dat Wédéflex dakbedekking recyclebaar is, vormt bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel daarvan. Circulariteit is echter maar een stukje van de grote ‘duurzaamheidspuzzel’ die we samen moeten maken. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het leggen van zonnepanelen op de werf (die in het bezit is van een externe partij). Maar dit betekent wel dat wij dan eerst voor geschikte dakbedekking daarvoor zorgen.”
Dak van de Amerhal meegenomen in Kiwa BDA levensduuronderzoek 2024
Michiel: “Deze sporthal is er al sinds 1976. In 2005 is de dakbedekking vervangen. En het pand is ook al zes keer verbouwd. Er is een nieuwe sporthal bijgekomen en ook aan de voorkant is er een stuk aangebouwd. Deze nieuwe delen zijn ook voorzien van Wédéflex dakbedekking, maar de Wédéflex dakbedekking die meegenomen is in het onderzoek betreft het oorspronkelijke dak uit 2005.”
Marcel Duyvestijn (Wédéflex): “Dat dak is nu dus bijna 20 jaar oud maar functioneert nog prima blijkt uit het Kiwa BDA levensduuronderzoek. Het kan volgens het onderzoek nog vele jaren mee mits het onderhoud uiteraard goed geregeld is en plasvorming op het dak gemonitord wordt. Dat is pas duurzaam als je het mij vraagt.”
Duurzaam samenwerken voor het beste resultaat
Michiel: “De samenwerking tussen de Gemeente Drimmelen en Wédéflex bestaat al sinds 1995. Ik hecht aan de kwaliteit van hun producten én aan de mensen die er werken. Ze leveren. Ze zijn toegankelijk. En komen met duidelijke antwoorden waar ik iets aan heb. Coen van der Kooij (Technisch Directeur Wédéflex) heeft bijvoorbeeld slimme oplossingen aangereikt toen er – bij de renovatie van de Amerhal – complicaties waren bij de opstanden. Dat is zo waardevol. Daarnaast is het heel prettig dat de Technisch Managers van Wédéflex betrokken zijn bij de uitvoering van projecten. Er wordt meegekeken op het dak en dát werkt. Bijna al onze daken zijn nu voorzien van Wédéflex dakbedekking dus wij zijn voorlopig even klaar.”
*De gemeente Drimmelen CO2-neutraal in 2040 De gemeente Drimmelen streeft naar CO2-neutraliteit in 2040. Dat doet ze door haar inwoners o.a. met energieambassadeurs op weg te helpen met energiebesparing, isolatiemaatregelen en zonnepanelen op daken. Ook ondersteunt ze initiatieven van inwoners die de energietransitie bevorderen. Ze verdeelt de lusten en lasten van de windmolens die langs de A16 komen door 25% van de opbrengsten terug te brengen naar de lokale gemeenschap. Per dorp onderzoekt de gemeente of ze samen met alle inwoners energieneutraal kan worden en wat het betekent om in de toekomst van het gas af te gaan. In regionale samenwerkingen en met bedrijven die iets willen op grond-gebied van de gemeente is ze helder over het beleid en maakt ze afspraken over zorgvuldige omgevingscommunicatie. |