Duurzaam en slim werken met Wédéscan
Tom Feitsma is al vele jaren in dienst bij BOKO Dakbedekkers (de langste tijd als dakinspecteur). Sinds twee jaar is Tom Hoofd Onderhoud. Theo Kwakman werkt al 35 jaar bij BOKO en maakte recent de overstap van dakdekker naar dakinspecteur. Beide heren delen hun ervaringen met werken met dakmanagementsysteem Wédéscan. Waarbij Theo ook inzoomt op hoe de veranderende aard van zijn werkzaamheden bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid en werkplezier.
Theo: “Wanneer je ouder wordt gaat je fysieke conditie natuurlijk wat achteruit. En als dakdekker ben je toch de hele dag aan het sjouwen, slopen, isoleren en branden. Voor je lijf zwaar werk. Als dakinspecteur breng ik nu de conditie van daken van klanten met behulp van mijn iPad in beeld en voer de gegevens in in Wédéscan. Ik maak insnijdingen, ontstop afvoeren en voer soms kleine reparaties uit. Mijn overstap naar de functie van dakinspecteur heeft vooralsnog alleen maar voordelen. Ik werk nog steeds lekker buiten. Ik kom op veel verschillende plekken. En mensen zijn altijd blij als ik er ben. Lichamelijk kan ik dit werk prima aan. Daardoor kan ik dit nog jaren doen. Ten slotte betaalt mijn decennialange ervaring ‘op het dak’ zich uit. Ik weet precies waar ik op moet letten. Waar risico’s liggen. Welke details belangrijk zijn. Met de in Wédéscan ingevoerde gegevens zien we in één oogopslag hoe we als dakdekkersbedrijf moeten handelen om de conditie van het dak optimaal te houden.”
Tom: “Die prettige kant van veel buiten zijn en buiten werken herken ik en mis ik ook wel. Ik werk nu zo’n 90% van de tijd binnen en zou best graag willen dat dat 70% of zo zou zijn. Helaas is dat nu niet haalbaar. Ik stuur nu vijf medewerkers aan die zich volledig richten op onderhoud. Meestal kunnen we hiermee het onderhoudswerk goed aan. Soms is het nodig extra krachten in te schakelen. Theo is een goed voorbeeld van hoe je medewerkers duurzaam en slim inzet als ze, bijvoorbeeld door hun leeftijd, lichamelijk zwaar werk minder goed meer aankunnen. Zijn werkzaamheden zijn nu fysiek lichter én we maken optimaal gebruik van zijn kennis en ervaring.”
Werken met Wédéscan
Tom: “Ik ken het Wédéscan programma goed. Ik denk daarom graag met de mensen van Wédéscan mee als het om het continu verbeteren van Wédéscan gaat. Wij werken er in de dagelijkse praktijk mee. We zien daarom snel waar we tegenaan lopen en wat beter kan. Heel soms loopt het programma vast bijvoorbeeld. Fijn dat we daarover goed en snel kunnen schakelen.”
Theo: “Het begint met interesse. Je moet letterlijk in het programma duiken en het je eigen maken. Dan is het eigenlijk een abc’tje. Hoe mijn dagen eruitzien? Ik hoor ’s middags van Tom waar ik de volgende dag naartoe ga voor inspecties. Vaak zijn dat projecten van 1 dag die ik met mijn iPad binnenhaal. Ik maak, veelal samen met een collega, het dak schoon en bladervrij. Ik maak onderhoudsfoto’s (die willen klanten graag zien!) en voer daarna de data en aandachtspunten in in Wédéscan. Als ik op een voor BOKO nieuw te onderhouden dak kom, maak ik altijd een insnijding om te bepalen wat er precies op het dak ligt.”
Tom: “Wédéscan brengt heel nauwkeurig en volledig conform NEN 2767* de conditie van je dak in beeld. Zo weten we of een dak nog 3 tot 5 jaar meekan. Of 8 tot 10 jaar. Maar het kan ook zijn dat een dak echt eerder of nagenoeg direct vervangen moet worden. Ik check dit laatste altijd zelf en neem onze klant dan mee het dak op. Dan kan hij/zij met eigen ogen zien wat er aan de hand is. En klanten kunnen vanzelfsprekend ook altijd 24/7 Wédéscan raadplegen voor informatie over de conditie van hun daken. Weet je, omdat daken steeds meer functies krijgen (ondergrond voor daktuinen, zonnepanelen, water, installaties) hebben we ook steeds meer data nodig voor optimaal dakonderhoud. Daarvoor is een programma als Wédéscan onmisbaar.”
*NEN 2767 is dé norm voor conditiemeting. NEN 2767 is het instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur (zoals daken).
Steeds meer vraag naar Wédéscan |