I Care for biodiversiteit
Wie wil er nou niet bijdragen aan verbetering van biodiversiteit? Pieter Dorresteijn, KAM Manager bij Wédéflex, geeft daar een hele eigen invulling aan. Hij houdt hommels in speciaal daarvoor geoutilleerde hommelkasten in zijn tuin. Waardevolle beestjes!
Een klein stukje bijdragen aan een mooiere wereld: wie wil dat nou niet? Zelf ben ik ietwat besmet door mijn moeder. Zij introduceerde jaren geleden de aanleg van zogenaamde paddenwanden in onze woonplaats, om te voorkomen dat padden massaal doodgereden worden tijdens de jaarlijkse paddentrek. Zelf dacht ik na over het houden van bijen maar dat bleek erg bewerkelijk. Nu heb ik al minimaal 10 jaar twee hommelkasten in de tuin. En daamee bezig zijn is zowel leuk als waardevol voor de natuur.
Hoe het werkt
In het vroege voorjaar komen de koninginnen uit hun ondergrondse winterslaap en gaan ze vliegen. Het is dan mijn taak om er twee te vangen (met een speciaal ontworpen insectenvanger) en ze in de nestkasten te plaatsen. Dit zijn houtbetonnen kasten, bekleed met karton, waarin ik zaagsel en nestmateriaal heb gedaan. Als de koningin het nest accepteert, gaat ze eitjes leggen en ‘werkt ze aan haar volk’. Ze maakt voorraadbakjes met stuifmeel en nectar voor de eerste larven, die er al na enkele dagen zijn. Na de verpopping van de larven komen de eerste werksters. Vanaf dat moment verzamelen zij het voedsel voor de helekolonie, terwijl de koningin op het nest blijft. Aan het einde van het seizoen vliegt alles uit. Dan maak ik de hokken weer schoon en berg ze op voor het volgende seizoen.
Bescherming van het nest tegen wasmotten
In de zomer bescherm ik het nest van de hommels tegen de vernielzucht van de wasmot. De larven of rupsen van deze soort kunnen veel schade aanrichten. Dit voorkom ik door de nestgeur – want daar komen deze ongewenste bezoekers op af – te maskeren met etherische olie.
Het belang van hommels en hun natuurlijke habitat
Helaas zie je steeds minder hommels, terwijl ze zo waardevol zijn. Het zijn ontzettend efficiënte bestuivers van bloemen en dragen zo bij aan een biodivers ecosysteem. Het is voor hommels belangrijk dat tuinen bloemrijk en niet te versteend en aangeharkt zijn. Zowel voor het vinden van voedsel (stuifmeel/nectar) als voor goede overwinteringsmogelijkheden voor de koninginnen.
De fun en ontspanning
In het begin is het spannend: accepteert een koningin het nest en komen er werksters? Dit jaar heb ik ze vanwege het natte voorjaar bijgevoerd met suikerwater in een omgekeerd lego-blokje. Als die fase lukt, is het interessant de grootte van het volk te bepalen door in de avond de vliegbewegingen te observeren. De verschillen tussen de hommels qua aanvliegen en terugvinden van het nest zijn ook bijzonder. Dit bestuderen werkt héél ontspannend.
Pieter Dorresteijn
KAM Manager
Wédéflex Duurzame Daksystemen