‘Van Excel naar Wédéscan’
Harrie werkt al vele jaren bij woningcorporatie woCom. De laatste jaren voornamelijk als Projectleider Nieuwbouw. Hij werkt ook deels bij de afdeling Vastgoedbeheer, maar dan alleen als het over platte daken gaat. WoCom is in 2022 van start gegaan met dakmanagementsysteem Wédéscan. Wij zijn hartstikke benieuwd naar zijn motivatie voor deze keuze en zijn ervaringen tot nu toe.
Harrie: “De beheerperiode van onze complexen loopt over een periode van 50 jaar, maar voor het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) zijn alleen de eerste 10 jaar zichtbaar. Daarbinnen maken we steeds een doorkijk van 3 jaar: wat is nodig, wat schuiven we naar voren en wat kan later? Zodat we op een evenwichtige begroting uitkomen. Onderhoud binnen kan vraaggestuurd zijn (op verzoek van bewoners). Dat is voor de bewoners veelal ingrijpender dan (gepland) onderhoud aan de buitenkant, zoals dakonderhoud.”
De juiste keuzes maken start bij nieuwbouw
Harrie: “Bij onze nieuwbouw weegt het belang van kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid zwaar. Op enkele terreinen stellen we als voorwaarde dat bouw- en installatiepartners voor specifieke fabrikaten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan keukens, kranen en tegels. Maar ook aan dakbedekkings-
systemen. Ik heb er persoonlijk voor gepleit dat Wédéflex dakbedekking in het Programma van Eisen opgenomen wordt. Heel begrijpelijk, want werken met producten die uitzonderlijk lang meegaan: dat is het duurzaamst van alles.”
Van xlsx naar Wédéscan
Harrie: “Feit is dat er steeds meer aandacht komt voor ‘de vijfde gevel’, zoals het dak ook wel genoemd wordt. Vooral ook omdat het dak steeds meer functies krijgt. Ik ben binnen woCom verantwoordelijk voor het beheer van en onderhoud aan de platte daken en leg daarom alles vast in Excel. Maar die xlsx-documenten van mij dijden wel steeds verder uit. En bovendien is deze manier van werken ook meer storings- en fout-gevoelig. Daarnaast wil ik alles goed geborgd over kunnen dragen op het moment dat ik met pensioen ga. Ik heb de ontwikkelingen van Wédéscan altijd op de voet gevolgd en vond de recente versie heel gebruiksvriendelijk. Wédéscan heeft voor woCom in 2022 een voorstel geschreven waarmee we aan de slag zijn gegaan. De investering spreiden we over 3 jaar en bergingen laten we buiten schot. We hebben het dan concreet over 450 tot 500 dakdelen. De Wédéscan-inspecteur werkt tijdens de uitvoering nauw met mij samen.”
De praktijk
Harrie: “We hebben in 2023 ongeveer een derde van alle daken in Wédéscan ingevoerd. Een derde van de daken nemen we dit jaar op. En in 2025 volgt het laatste deel. Er ligt nog een grote taak voor onszelf als het om het invoeren van alle aanvullende gegevens gaat. Ook is het belangrijk dat betrokken medewerkers binnen woCom er goed mee uit de voeten kunnen. Maar straks hebben we álle info op één plek. We hebben inzicht in de dakopbouw, de toegepaste isolatiematerialen en isolatiewaarden en het aantal vierkante meters per dakvlak. Maar we weten bijvoorbeeld ook wie er als laatste nog iets gedaan heeft aan het dak. De begrotingsverantwoordelijken binnen woCom zien Wédéscan nu al als een belangrijke aanvulling op hun werk.”
Marcel: “We hebben het bewust heel makkelijk gemaakt om info vanuit Wédéscan – met een xlsx-dump – over te hevelen naar een eigen MJOP- of ander programma. Je hoeft alleen maar aan te vinken wat je over wilt zetten. En we plannen een sessie met medewerkers van woCom zodat ze het systeem goed leren kennen. Het is niet moeilijk, maar we laten natuurlijk graag alle opties en mogelijkheden zien. Wédéscan moet voor woCom werken en niet andersom.”
Wédéscan van waarde bij actualisatie energielabels
Harrie: “Energielabels zijn anno nu erg belangrijk. Ze bepalen mede de huurprijs. Helaas verandert de berekeningsmethodiek rondom energie-labels van woningen regelmatig. En de dakopbouw is van belang om de isolatiewaarde van een woning goed te kunnen aangeven. Het is waardevol als we die benodigde info steeds uit Wédéscan kunnen halen.”
Marcel: “Ook als je zonnepanelen overweegt heb je alle informatie over je dak nodig. Je moet gewoonweg weten of je überhaupt kan uitgaan van de bestaande dakopbouw.”
Nut en noodzaak
Harrie: “Er staat en ligt tegenwoordig zo veel op het dak. Van valbeveiliging tot waterafvoeren. En van blauwe en/of groene daken tot warmtepompinstallaties en zonnepanelen. De behoefte aan een goede monitoring en rapportage is daarmee evident. Wédéscan is daarvoor een accuraat instrument.”
Marcel: “Het betekent ook dat er steeds meer mensen op je daken komen, wat tot mechanische schades kan leiden. Ook dat wil je monitoren. Als je met Wédéscan werkt, heb je snel goede inzage in welk dak naar voren gehaald moet worden of juist nog kan wachten voor dakonderhoud. En ken je de conditiescores van je daken waarop je proactief stuurt. Die scores worden leidend als het om onderhoud gaat. De optimale borging van de levensduur van je dak.”
woCom is een woningcorporatie in Zuidoost-Brabant. Ze verhuurt, onderhoudt en bouwt sociale huurwoningen in 6 gemeenten. De klanten zijn de ruim 8.500 huishoudens die een woning huren en de woningzoekenden die een beroep op woCom doen. Het doel van woCom is vandaag en morgen een thuis bieden aan klanten door een dienstverlening met meerwaarde. Een écht thuis. Een plek waar je je thuis voelt en waar je thuiskomt. |