Levensduuronderzoek Wédéflex daken 2024
Kiwa BDA Dak- en Geveladvies (voorheen BDA) is een onafhankelijke instantie die de kwaliteit van dak- en gevelproducten en -systemen onderzoekt. Kiwa BDA Dak- en Geveladvies voert daarvoor onderzoek op locatie uit. Kiwa BDA Testing staat los van Kiwa BDA Dak- en Geveladvies en voert laboratoriumonderzoek uit. Wédéflex Duurzame Daksystemen laat Kiwa BDA Dak- en Geveladvies al decennialang de kwaliteit en levensduur van de oudste daken beoordelen. Sigo Amersfoort (adviseur bij Kiwa BDA Dak- en Geveladvies) was nauw betrokken bij de laatste drie onderzoeken die in opdracht van Wédéflex uitgevoerd werden. Het laatste is in het voorjaar van 2024 afgerond. Sigo (die de cover van deze REDAKTIE siert) deelt graag zijn ervaringen met ons.
“Voor de uitvoering van levensduuronderzoek werken we conform de beoordelingsrichtlijn (BRL) 1511, deel 1. Daarin staat precies beschreven wat nodig is om valide onderzoek te doen. Zo spelen het aantal dakvlakken, de variatie in dakvlakken en de verschillende werkwijzen qua aanbrengen een rol. Dit moet je allemaal meenemen. In het geval van Wédéflex hebben we voor dit onderzoek maar liefst 60 daken geselecteerd. Het jongste dak was 5 jaar oud en het oudste dak was 42 jaar oud.
Het betrof 34 daken met Wédéflex D4 dakbedekking en 23 daken met Wédéflex Mineral dakbedekking. Er vielen helaas 3 daken af omdat ze volgens de onderzoeksvereisten niet groot genoeg waren of omdat ze gedeeltelijk overlaagd waren. Dit was een hele klus want alle gegevens over deze daken moeten te checken zijn. We moeten kunnen beschikken over bewijzen/certificaten. Logisch, want je wilt zekerheid over wat er precies op ieder dak ligt. Vervolgens hebben we al deze daken bezocht en onderzocht. Ook een tijdrovend traject, vooral vanwege het maken van de vele afspraken. We hebben op bijna alle daken monsters genomen en goed gekeken naar het materiaal en hoe het functioneert, maar ook naar de omgevingsfactoren. In het lab zijn vervolgens verschillende testen uitgevoerd gebruikmakend van de genomen monsters. Van elk dak hebben we een rapport opgemaakt met daarin het eindoordeel: halen ze de verwachte levensduurtijd?
We zijn dit grote onderzoek in november 2022 gestart en hebben alle resultaten afgelopen voorjaar opgeleverd.”
De onderzoeken in het lab
“Onder de microscoop kijken we of de kwaliteit van de samenstelling van het bitumen wel of niet terugloopt. We voeren daarnaast ook een verouderingscheck uit. Daarmee kunnen we onderzoeken wat de resterende levensduur van een dakbedekking is NA de bewezen levensduur. Hoeveel jaar kan er nog bijkomen? Ten slotte beoordelen we de reksterkte van het bitumen bij overlapverbindingen. Bitumen kán degenereren. Deze test geeft je extra informatie over de kwaliteit van het dakbedekkingssysteem.”
Resultaat
“Als ik de resultaten van het levensduuronderzoek van 2018 erbij pak, valt op dat de continuïteit en de kwaliteit van de dakbedekking ook nu weer standhouden. Er is nog geen moment van: ‘Nu gaat het echt niet meer’. Zelf denk ik, dat het feit dat de ‘beschermingslaag’ van de Wédéflex D4 dakbedekking optimaal functioneert, een rol speelt. Deze werkt als een soort ‘opofferingslaag’ waardoor alles wat daaronder zit in uitstekende conditie blijft. De bewezen levensduur van Wédéflex daken is mede daardoor extreem lang voor de markt. Voor mensen vaak een grote pre te kiezen voor dit product.”
Samenwerking met Wédéflex Established Dealers
“Ook daarin spreekt het concept van Wédéflex aan. Ze borgen hiermee de beste verwerkingsmethode en ondersteunen de dealers waar mogelijk. Kennis en ervaring delen betaalt zich uit. Die wisselwerking is van grote waarde en komt de kwaliteit ten goede.”
De rol van Reinigend, Inspectief en Correctief onderhoud (RIC)
“Elk product heeft goed onderhoud nodig en helemaal als het zo lang meegaat als de dakbedekking van Wédéflex. Een goede waterhuishouding is belangrijk. Nat en vuil hebben veel invloed op de duurzaamheid van de dakbedekking. Maar ook de detailafwerkingen moet je goed onderhouden.”
“Afsluitend ben ik eigenlijk steeds weer verbaasd over de duurzame kwaliteit van die toch wel hele oude daken (vaak >30 jaar oud). De bewezen levensduur wordt steeds verder opgerekt. Het kwaliteitsniveau wordt daarmee ook steeds hoger.”