Wédéflex recyclingmachine in Capelle a/d IJssel
Wédéflex Duurzame Daksystemen maakt al sinds 2015 gebruik van de recyclingmachine die op de productielocatie staat. Toch was de wens groot een eigen recyclingmachine te plaatsen in Nederland. Closing the loop. Toen Ronald van Bemmel - van Wédéflex Established Dealer Erdo - hiervan hoorde, kwam hij direct tot de conclusie dat deze machine perfect past bij de circulaire hub die Erdo in Capelle a/d IJssel ingericht heeft. Aan de slag dus! Nu zijn wij trots te kunnen delen dat de recyclingmachine rond mei/juni 2025 operationeel is op deze plek. Ronald en Coen vertellen meer over de reis ernaartoe en het belang van krachtenbundeling om dit succesvol te maken.
Ronald: “Bitumen is een aardolieproduct en bij uitstek geschikt voor recycling. Als we het recyclingproces optimaal inrichten verkleinen we de footprint van bitumen daken aanzienlijk. Dit past perfect bij ons initiatief Zero250. Hierbinnen werken we met andere dakdekkers-bedrijven aan terugdringing van CO2-uitstoot in de bouw door te sturen op duurzame daken. Coen en ik steken graag onze nek uit voor duurzame vooruitgang.”
Coen: “Weet je, de recyclingmachine is niet zozeer een technische uitdaging. We weten hoe deze gebouwd moet worden. De uitdagingen zijn meer organisatorisch en economisch. We hebben alle wet- en regelgeving door moeten akkeren, met name om aan te tonen dat snijresten van bitumen dakrollen geen afval zijn. Integendeel. Het zijn schone restproducten die ideaal zijn voor uitgesteld gebruik. Secundaire grondstoffen. Die horen absoluut niet in een verbrandingsoven te eindigen. Dit aantonen is ons gelukkig gelukt. Maar dan volgen nieuwe uitdagingen: logistieke en ook de discipline om snijresten echt goed te scheiden.”
Krachten bundelen cruciaal
Ronald: “Alle Wédéflex Established Dealers moeten meedoen om dit samen te doen slagen. Maar dat gaat zeker lukken.”
Coen: “De logistiek hieromheen pakken wij constructief op met onze logistieke partner E. van Wijk. Deze zet al volledig in op het zo efficiënt (en dus duurzaam!) mogelijk inzetten van de routes van de vrachtwagens – waarmee ze lege vrachtwagens zoveel mogelijk voorkomen. De routes die ze nu toch al voor Wédéflex rijden worden straks – met het inzamelen van de snijresten – twee keer gebruikt. Na het recyclen van de snijresten worden de hieruit ontstane secundaire grondstoffen per trein vervoerd naar onze productielocatie in Italië. Waar ze weer verwerkt worden in nieuwe dakbanen. Belangrijk punt van aandacht is bovenal het gedrag van de dakdekkers op de bouwplaatsen. Zij moeten gedisciplineerd alléén bitumen in de bigbags doen die daarvoor klaar staan.”
Ronald: “Succesvol recyclen is afhankelijk van de kwaliteit van de snijresten. Daar moeten we met z’n allen goed grip op krijgen. Dan sluit je de keten. Ik proef nu al wel dat ook veel opdrachtgevers dit een aansprekend verhaal vinden. Dat is bemoedigend en stimuleert ons er een succes van te maken.”
Coen: “Ons dealernetwerk is hierbij van grote waarde. De snijresten die we samen verzamelen betreffen één soort materiaal, namelijk APP gemodificeerde bitumen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Daarbij is deze stroom schaalbaar en onafhankelijk van het productieproces. Dat maakt het ook makkelijker.”
Ronald: “Snijresten zijn nu nog vaak een kostenpost. Dit is in de toekomst niet meer het geval. Dan maak je echt mooie stappen met elkaar. We gaan het gewoon doen!”
Nu en in de toekomst
Coen: “Qua recycling hebben we het nu over snijresten. Later komt daar hopelijk ook ‘end of life’ recycling bij, als oude daken gerecycled moeten worden. Daar liggen met name uitdagingen op het gebied van het kunnen scheiden van dakproducten (losmaakbaar) en de zuiverheid van producten.”
Ronald: “Dakmanagementsysteem Wédéscan is dáár dan weer heel belangrijk bij. Want om daken goed te kunnen recyclen moet je bovenal weten wat er feitelijk op je dak ligt.”